Search
Close this search box.
Broj pregleda

„ZAVIČAJ JE KAO PTICA ŠTO MILUJE CVRKUTOM IZ GNEZDA“ – ODRŽANI „DANI GORDANE TODOROVIĆ“ 2018. U SVRLJIGU

Podeli sa prijateljima:

Centar za turizam, kulturu i sport u Svrljigu dodelio je nagradu „Gordana Todorović“ 2018. pesnikinji Dragani Leković iz Beograda za rukopis poezije „Velika vedrina“, 22. septembra, na završnoj večeri manifestacije „Dani Gordane Todorović“.

Foto: M.R.
Foto: M.R.

Književno veče posvećeno Gordani Todorović, značajnoj srpskoj pesnikinji druge polovine 20. veka, uveličali su svojim prisustvom nagrađeni autori, članovi žirija i predstavnici opštine.

Foto: M.R.
Foto: M.R.

Marko Mladenović, direktor CTKS u Svrljigu, uručio je plaketu nagrađenoj pesnikinji, a o njenom rukopisu govorio je Goran Maksimović, predsednik žirija. Milica Milenković predstavila je knjige prošlogodišnjih dobitnika nagrade, „Plavet“ Ranka Pavlovića i „Disanje u jabuku“ Miladina Vukosavljevića. O novom broju časopisa Bdenje koji izlazi u Svrljigu govorio je Radoslav Vučković, glavni i odgovorni urednik.

Foto: M.R.
Foto: M.R.

Na inicijativu Udruženja mladih sa sela, meštani Drajinca, rodnog sela Gordane Todorović, 23. septembra družili su se sa pesnicima u školskom dvorištu, prekoputa nekadašnje kuće Todorovićevih.

Foto: M.R.
Foto: M.R.

Milica Milenković upoznala je prisutne sa životnim putem Gordane Todorović, a stihove naše zavičajne pesnikinje kazivala je Tanja Radosavljević. Milija Miletić, narodni poslanik iz Svrljiga, pozdravio je sve prisutne i obećao dalju podršku kulturnim događajima u opštini Svrljig. Udruženje mladih sa sela – Drajinac poklonilo je prisutnima majice i beležnice sa likom Gordane Todorović i stihovima: „Zavičaj je kao ptica što miluje cvrkutom iz gnezda“, podsetivši ljubitelje poezije na korene kojima se Todorovićeva u svojoj poeziji često vraćala.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano