Broj pregleda

POLJOPRIVREDA: Razvoj vinogradarstva u najnerazvijenijim područjima

Razvoj vinogradarstva u najnerazvijenijim područjima jugoistočne Srbije bila je glavna tačka 33. sednice Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi kojim predsedava narodni poslanik Milija Miletić.

Narodni poslanik Milija Miletić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, foto: Svrljiške novine
Narodni poslanik Milija Miletić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, foto: Svrljiške novine

Ranije je bilo 50.000 ha pod vinogradima, a na osnovu popisa iz 2012. godine upisano je svega 22.150 ha pod vinogradima, ali po rečima poslanika Miletića ova brojka delimično je tačna.

Ministarstvo od prošle godine po prvi put finansira lozove kalemove i mislim da je to pozitivno, pogotovu na područjima gde ima mnogo rasadnika, kaže Miletić.

Poslanik Miletić kaže da je razvoj vinogradarstva neiskorišćena šansa za razvoj poljoprivrede, pogotovu na jugoistoku Srbije gde je Niš – centar vinogradarstva, kao i opštine i gradovi gde se ljudi intenzivno bave ovom delatnošću, poput Merošine, Svrljiga, Knjaževca, Aleksinca i dr.

Za jedan hektar pod vinovom lozom po statiskama košta oko 40.000 eura, što je velika investicija, investicija koja ima budućnosti, zaključeno je na sastanku Pododbora.

Miletić je istakao da je zaključak Pododbora da pruži maksimalnu podršku i da se dodatno angažuje kada je u pitanju razvoj vinogradarstva u Srbiji, sa akcentom na jugoistok zemlje.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

1 Komentara

  • Sve je dobro samo kako da vratimo ljude na selo to je malo teži problem, reka ne teče uzbrdo

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *