Broj pregleda

DOBRA VEST: MLADIMA NA SELU 12.600 EVRA

Mladi koji žele da naprave gazdinstvo ili da prošire poljoprivrednu proizvodnju uskoro će od države moći da dobiju kredit od 1,5 miliona dinara, od čega 75 odsto bespovratno.

poseta ministarke poljoprivrede svrljigu
Komasirano područje, foto: M.M. / Svrljiške novine

Ministarstvo poljoprivrede i ove godine obezbedilo je novac za mlade poljoprivrednike koji žele da pokrenu biznis, a koji nemaju dovoljno sredstava za finansiranje proizvodnje ili opreme. Za razliku od prošle godine, kada je država davala startap kredite od po 10.000 evra, ove godine mladi mogu da računaju na maksimalan iznos od 1,5 miliona dinara. Znatan deo te sume poljoprivrednici će dobijati unapred, troškove će dokazivati računima, a investiciju će kontrolisati inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

– Mladi poljoprivrednici u Srbiji čine tri odsto populacije, dok je prosek u Evropskoj uniji duplo veći. Ovde sela napuštaju zbog male zarade i teških uslova života, a da bi mlađi od 40 godina ostali na selu ili počeli da se bave poljoprivredom, država je odlučna u nameri da im 75 odsto uloženog novca praktično pokloni – kaže izvor “Blica”.

Novac iz državnog budžeta moći će da dobiju poljoprivrednici od 18 do 40 godina. Uslov je i da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo ili preduzetničku radnju, da nisu započeli investiciju koju planiraju realizovati državnim novcem, da za tu investiciju ne koriste već druge podsticaje i da su izmirili poreze prema državi.

– Podsticaji su namenjeni za nabavku novih mašina, mehanizacije, ulaganje u razvoj i proširenje biljne proizvodnje i pripreme poljoprivrednih proizvoda, zatim za razvoj i unapređenje primarne stočarske proizvodnje, kao i za podršku investicijama za razvoj i unapređenje prerade mleka, povrća i voća – navode u Ministarstvu poljoprivrede za “Blic”.

Kako se navodi u Pravilniku o podsticajima za podršku mladim poljoprivrednicima, kandidati koji novac žele da ulože u proizvodnju voća ili povrća moraju da imaju određene površine zemljišta pod proizvodnjom tih kultura. Tako, recimo, oni koji žele kredit da prošire proizvodnju u zatvorenom prostoru moraju da imaju manje od pola hektara pod plastenicima, mladi koji žele da prošire proizvodnju jagoda ili drugog voća ne smeju imati više od dva hektara jagodičastog voća ili pet hektara ostalog voća. Oni koji državnim novcem žele da prošire broj grla mogu da imaju najviše 19 mlečnih krava ili 150 ovaca…

Prilikom rangiranja Ministarstvo će uzimati u obzir da li je podnosilac žena ili muškarac. Žene će imati pet bodova više. Ministarstvo će gledati i koliko porodica ima članova (četiri člana porodice donosiće devet bodova, a šest članova 15 bodova). Rangiraće se i koliko je razvijeno mesto gde se realizuje ulaganje. Zvaničan konkurs biće raspisan uskoro.

Uslovi:

 • kandidat mora imati najmanje 18, a najviše 40 godinaregistrovano poljoprivredno gazdinstvo
 • izmirene poreske obaveze prema državi
 • da planirana investicija nije započeta niti finansirana drugim subvencijama

U 2017. novac dobilo 667 mladih

Ministarstvo poljoprivrede je i prošle godine pomagalo mlade u ostvarenju svojih ideja i proširenju poljoprivredne proizvodnje. Svaki poljoprivrednik koji je ispunio uslove mogao je da dobije najviše 10.000 evra. Ministarstvo je odobrilo 667 zahteva i isplatilo ukupno 459 miliona dinara.

Izvor: Blic

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

3 Komentara

 • Da, i sa ovim konkursom se nastavlja izrugivanje srpskih poljoprivrednika. Ja sam, recimo, hteo da konkurišem po ovom konkursu za unapređenje voćarske proizvodnje, međutim nemam prava jer imam zasađeno više od 5 hektara. Dakle Država Srbija se odrekla mene kao voćara i poslala me u beli svet da tražim pare od podsticaja iz Evropskih fondova tj. IPARD-a, a tamo ih sigurno neću dobiti. Tako da je i ovaj konkurs pretvoren u socijalni program, tj. dati početnicima (koji će nažalost bar polovina da odustanu ili silom prilika padnu u dužničko ropstvo bankama), a onima koji su u taj posao ušli, počeli da ga razvijaju, nabavili već nešto od opreme, e njima dajte šut kartu, i tako nemamo ni subvencije od države za proizvodnju, kao ni povlastice za dizel.

  14
  1
  • Šta će tebi potsticaj i jeftina nafta… Ti samo treba duplo više da radiš kao što kaže naš predsednik. Nisi ti neki strani investitor sa Sejšela pa da dobiješ 10-15.000 Eura za radnika i budeš oslobođen doprinosa i obaveza prema državi. Moraš više da slušaš šta Vučić govori… Motku u ruke i batali ovaj internet.

   6
   1
 • A gde moze da se konkuriše za ovakve podsticaje,evo prvi sam koji biga iskoristio

  1
  1

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *