Broj pregleda

Šta zapravo znamo o Srpskoj Novoj godini

Kod nas Srba, Julijanska Nova godina, obeležava se kao Srpska Nova godina, a kod ostalih se govori da je to Stara Nova godina ili Pravoslavna Nova godina. 

Srpska Nova godina, foto: depositphotos.com
Srpska Nova godina, foto: depositphotos.com

Srpska Nova godina se praznuje 14. januara po Gregorijanskom kalendaru svake godine, što bukvalno znači da je po Julijanskom kalendaru zapravo to 1. januar.

U Srbiji se Srpska Nova godina dočekuje 13. januara.

Bez obzira što nije zvanična Nova godina, ona se rado dočekuje u balkanskim zemljama poput Srbije, Bosne, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije i u pravoslavnim delovima Hrvatske. Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji…

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški Am Bothan).

Po narodnim občajima za novu godinu Srbi su se skupljali i igrali narodne igre. Tokom Osmanske vladavine bilo je zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija, u početku novogodišnja skupljanja su bila potajna da Osmanlije ne bi doznale ali kako je vreme prolazilo iz straha sve manje su se održavali tako da je vremenom prestao ovaj običaj.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *