Search
Close this search box.
Broj pregleda

DOMAĆINSKA KUĆA: Gajenje povrća na malim površinama

Podeli sa prijateljima:

Veliki broj seoskih i gradskih porodica gaji povrće na površinama koje su u sklopu okućnica.

Način na koji se gaji povrće otkrivaju stručnjaci iz Domaćinske kuće, foto: healthyforgood.heart.org
Način na koji se gaji povrće otkrivaju stručnjaci iz Domaćinske kuće, foto: healthyforgood.heart.org

Proizvodnja povrća na malim površinama omogućuje značajnu uštedu u kućnom budžetu.

Povrće najbolje uspeva na mestima koja su osunčana, dobro provetrena i nemaju visok nivo podzemnih voda. Kada se opredelimo za kulture koje želimo da gajimo moramo postaviti pravilan plodored i plan setve.

Novembar i decembar su meseci kada se sa parcela iznose žetveni ostaci zatim đubre (Ko je u mogućnosti) stajnjakom 300 kg po aru i ore zimsko na 30-35 cm. U proleće pre setve potrebno je izvršiti obradu zemljišta ručnio ili motokultivatorima, kako bi se obezbedio povoljan vodno-vazdušni režim i tako obezbedilo nesmetano klijanje i nicanje biljaka.

Nakon predsetvene pripreme u zavisnosti od kulture koju gajimo, pravimo leje, idealna širina leje je 120 cm, kako bi se mogla nesmetano pleviti i obrađivati bez gaženja i tabanja zemljišta.

Pravilne i funkcionalne leje treba da su 10 cm odignute iznad zemlje da bi se omogućilo ceđenje vode pri obilnim padavinama. Između leja ostaviti staze širine 30 do 50 cm za nesmetan prolaz i obavljanje svih potrebnih operacija.

  • Prvo sejemo povrće za čije su klijanje i nicanje potrebne temperature od 3 do 5 °C, a to su grašak, spanać, salata, crni i beli luk, rotkvice. Prostor u povrtanjaku može se iskoritstiti i za setvu aromatičnog, lekovitog i začinskog bilja, one se mogu sejati u malim trouglastim lejama ili po ivicama povrtnjaka. Najčešće gajene aromatične biljke kod nas su: korijander, dragoljub, mirođija, krasuljica, buvač, neven, hajdučka trava, one svojim mirisom privlače brojne insekte, odnosno privlače insekte predatore koji se hrane štetnim insektima, privlače insekte oprašivače, a neki od njih ispuštaju miris (eterična ulja) ili biohemijske supstance koji odbijaju insekte koji mogu naneti velike štete gajenom povrću. Takođe, preporuka je da se crni luk i mrkva seju u naizmenične redove, odnosno 1 do 2 reda luka i 1 do 2 reda mrkve. Eterična ulja šargarepe odbijaju lukovu muvu, koja nanosi velike štete luku, a eterična ulja luka odbijaju mrkvinu muvu.

Izvor: Domaćinska kuća, autor: Dragan Mijušković

Ekstra testera komerc

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svrljiske novine predstavljaju

Pravoslavni crkveni kalendar

Ministar

Đerlek obišao ulicu Petra Miloševića u kojoj je rekonstruisana vodovodna mreža

Završeni radovi

Ministar Edin Đerlek danas u poseti Svrljigu povodom rekonstrukcije vodovodne mreže

Radno

Uređenje kanala i propusta prema Drajincu

Ogroman skup podrške

Ogroman skup podrške Ujedinjenoj seljačkoj stranci povodom 24 godine od osnivanja

Politika

Veliki skup Ujedinjene seljačke stranke u Narodnom pozorištu

PU ,,Poletarac'' Svrljig
Izrada web sajtova

Povezano