Broj pregleda

Miletić o razvoju agroturizma u marginalnim područjima

Na sednici Pododbora, od 27. decembra, članovi su govorili o temi agroturizam – prilika za ekonomski razvoj marginalnih područja i napuštenih sela.

Narodni poslanik Milija Miletić, foto: M. Miladinović
Narodni poslanik Milija Miletić, foto: M. Miladinović

Predsednik Pododbora Milija Miletić ukazao je na to da je agroturizam u prethodnim godinama doživeo ekspanziju u Srbiji, kao i da postoji prostor za daljim unapređenjem ove oblasti, posebno u marginalnim područjima. Kako je rekao, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, budžetom za 2018. godinu, izdvojilo je 20 miliona dinara za ruralni razvoj, tj. sredstva za adaptaciju ili izgradnju novih objekata, za koja mogu aplicirati svi koji se bave poljoprivrednim ili nepoljoprivrednim aktivnostima i čije je boravište u mestu za koje se aplicira.

Milan Ivanković iz Sektora za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede naglasio je da, uprkos tome što su sredstva iz budžeta relativno skromna, Ministarstvo je opredelilo podsticajna sredstva pre svega za izgradnju novih i restauraciju postojećih autentičnih objekata, a prioritet pri apliciranju imaju mladi, žene, kao i ugostitelji koji se obavezuju da plasiraju lokalne proizvode. Takođe, Ivanković je posebno naglasio da će od 2018. godine biti dostupna sredstva iz IPARD fondova, koja će iznositi od 2 do 8 miliona evra po godini, dok će ukupna raspoloživa sredstva do 2020. godine iznositi oko 35 miliona evra. Kako je objasnio, aplikanti će moći da apliciraju samo za sredstva iz jednog od fondova, bilo da je reč o republičkim sredstvima, sredstvima lokalne samouprave ili IPARD fonda, a moći će po zahtevu da dobiju između 5 i 300 000 evra.

https://www.youtube.com/watch?v=wfxmz4KUzR8

Sednici Pododbora prisustvovali su i direktor Visokopoljoprivredne škole u Prokuplju prof. Branislav Pešić i predstavnik Centra za ruralni razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Zoran Stojiljković, koji su govorili o potencijalima za razvoj agroturizma u ovim područjima Srbije.

Sednici je predsedavao predsednik Pododbora Milija Miletić, a prisustvovali su članovi: Mladen Lukić i Dalibor Radičević.

Izvor: Parlament.gov.rs

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *