Search
Close this search box.
Broj pregleda

Plate veće na lokalu, ali ne u javnim preduzećima

Podeli sa prijateljima:

Plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi biće povećane u 2018. za pet odsto, dok oni koji rade u javnim preduzećima neće moći da očekuju rast primanja, rekla je za „Blic“ premijerka Ana Brnabić.

Ana Brnabić i Milija Miletić
Arhivska fotografija, Ana Brnabić i Milija Miletić

Prema njenim rečima, uskoro će biti usvojen zakon o platama zaposlenih u pokrajinama i lokalnim samoupravama koji će promeniti ceo sistem određivanja zarada na ovim nivoima vlasti.

– Imaćemo jasno definisane koeficijente za kategorije zaposlenih, a osnovice će moći da određuje sama lokalna samouprava. U ovom trenutku je drugačiji sistem, pa sada u praksi imamo po 50 ili 100 koeficijenata i ne možete da upoređujete plate za ista zanimanja u različitim lokalnim samoupravama – objašnjava Brnabićeva.

Ona je dodala da zaposleni u javnim preduzećima, kojima su takođe pre tri godine smanjene plate za 10 odsto, sada ne mogu računati na veća primanja.

– Za javna preduzeća povećanje plata ne važi. Ona, na kraju krajeva, moraju da budu profitabilna i da plate isplaćuju iz svog profita – ističe premijerka.

Na panelu koji je juče organizovala Američka privredna komora, između ostalog, bilo je reči i o smanjenju sive ekonomije, povećanju efikasnosti pravosuđa, reformi državne uprave i sistema zdravstvene zaštite. Podsetimo da je država početkom ove godine organizovala nagradnu igru sakupljanja fiskalnih računa kao jedan vid borbe protiv sive ekonomije, i da je bilo najava da će se drugi krug održati krajem ove godine.

“Ne odustajemo od nagradne igre”

– Vlada je Akcionim planom borbe protiv sive ekonomije predvidela i drugi krug nagradne igre koja je bila jako uspešna. Najiskrenije, nismo još stigli da se posvetimo tome. Kako je formirana Vlada, najvažnije je bilo da prođemo sedmu reviziju aranžmana sa MMF-om, sada i osmu. Ne odustajemo od nagradne igre. Verujem da će je biti, ali sigurno neće do kraja ove godine – kaže premijerka za „Blic“.

Takođe, ona je istakla da se u 2018. može očekivati i smanjenje stope poreza na zarade. Kako je navela, verovatno će doći do povećanja neoporezivog dela dohotka, kao i do smanjenja poreza na dohodak.

Inače, Brnabićeva je napomenula da Srbija ove godine neće dostići rast privrede od tri odsto, kao što je projektovano budžetom.

– Ne bih sada licitirala brojkama o rastu, bilo bi dosta neozbiljno. Čini mi se da neće biti tri odsto iako je MMF opet objavio svoja predviđanja od tri odsto. Ne vidim da može da bude toliko – naglašava predsednica Vlade. Prema njenim rečima, veliki broj makroekonomskih pokazatelja je jako dobar, izvoz raste, javni dug je smanjen, nezaposlenost je smanjena i slično.

Izvor: Blic, piše: S.Gavrić

2 Komentara

NAJNOVIJE NA PORTALU

Lokalni izbori 2024

POKRET ZA SPAS SVRLJIGA: U subotu predizborni skup i koncert u gradskom parku

Sport

FK Svrljig izborio opstanak u Zoni Centar

Lokalni izbori 2024

ZNAMO SE: Razgovor sa građanima na zelenoj pijaci

40 godina od osnivanja

Obeležen Dan SŠ ,,Dušan Trivunac Dragoš” Svrljig

Odlična vest

Akcija ,,Na dinar – pet dinara” započeta u opštini Svrljig

Sportske vesti

Istorijska utakmica: Posle 47 godina sastali se ponovo SVRLJIG I PARTIZAN!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano