Search
Close this search box.
Broj pregleda

Crkva, vodenica, čista voda, prelepa priroda – selo Beloinje

Podeli sa prijateljima:

Crkva Svetog Marka, stara vodenica na proplanku iznad ove svetinje i bistra, čista i pitka voda, samo su neke od odlike ovog dela sela Beloinje, koji se može svakako pohvaliti prirodnim lepotama. 

Pogled na crkvu Svetog Marka u selu Beloinje, foto: M.S. / Svrljiške novine
Pogled na crkvu Svetog Marka u selu Beloinje, foto: M.S. / Svrljiške novine

Mnogi meštani vole da kažu da je novoizgrađena crkva Svetog Marka smeštena u najlepšem delu sela Beloinja i da ovo selo, kao i ostala sela svrljiške opštine, ima šta da ponudi posetiocima.

Crkva Svetog Marka stara je više od 200 godina. Na mestu gde je crkva sagrađena do 2012. godine nalazili su se samo ostaci zavetnog kamena, Sveti krst i temelji crkve. Zahvaljujići marljivim žiteljima i predstavnicima sela, uz svesrdnu podršku Opštine Svrljig, tada kroz akciju Na dinar dva dinara, iz temelja je izgrađena crkva Svetog Marka.

Ovo selo udaljeno je tek 5 kilometara od Svrjiga i smešteno je uz državni put koji vodi ka turističkom centru Stara planina i svrstava se u jedno od sela sa potencijalom za razvoj seoskog turizma.

Stara vodenica, mlin u selu Beloinje, foto: M.S. / Svrljiške novine
Stara vodenica, mlin u selu Beloinje, foto: M.S. / Svrljiške novine

Pored obilaska crkve Sv. Marka, posetioci mogu obići i staru vodenicu koja se nalazi na pedesetak metara od crkve. Mlin u vodenici je još uvek u funkciji, radi i mnogi rado odlaze da na tren pogledaju kako se nekada živelo na selu.

Rečica koja se spusta niz brdo u Beloinju, foto: M.S. / Svrljiške novineRečica koja se spusta niz brdo u Beloinju, foto: M.S. / Svrljiške novine
Rečica koja se spusta niz brdo u Beloinju, foto: M.S. / Svrljiške novine

Da slika bude upotpunjenija, pored crkve protiče i planinska rečica koja se malo niže pretvara u prelepe slapove i mini vodopade koji celokupnom okruženju daju posebnu čar.

Svi koji žele da posete pravu seosku idilu mogu slobodno izabrati da ovo selo, malo, gostoprimljivo i blizu.

Pored svega, ugledni domaćini i meštani, godinama unazad rade na podsticaju turističke ponude pa su neki od njih već spremni da ugoste turiste u svojim kategorisanim apartmanima.


svrljig grb 2(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Turizam i prirodna bogatstva Svrljiga” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji opštine, turizma, turističkih potencijala i da na najbolji način predstavi sve lepote opštine Svrljig)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sportske vesti

Aleksandar Mentović ostaje na čelu FK Svrljig

Dobra vest

Roditeljima za prvo dete 500.000, za drugo 600.000 dinara!

Radni pondeljeka

Krenulo obeležavanje saobraćajnica

Sećanja

Obeležen 7. jul – Dan ustanka protiv nacističke Nemačke

Sećanje

Obeležena godišnjica smrti prof. dr Sretena Petrovića

Radno

Uređenje zelene površine pored puta ka Staroj planini

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano