Održana Konstitutivna sednica Odbora za očuvanje kulturne baštine Svrljiga

Broj pregleda

U sali Skupštine opštine Svrljig, 26. 09 2017. godine održana je Konstitutivna sednica Odbora za očuvanje kulturne baštine Svrljiga, nakon što je Skupština opštine Svrljig usvojila predloženi Osnivački akt, podržan i od strane narodnog poslanika Milije Miletića.

Nalazište u Niševcu, poseta, foto: M. Miladinović
Nalazište u Niševcu, poseta, foto: M. Miladinović

Sednicom je predsedavao dr Vladimir P. Petrović sa Balkanološkog instituta SANU.

Miletic i P.Petrovic
Arhivska fotografija, foto: Simple Look / Svrljiške novine / Vladimir P. Petrović i Milija Miletić

Kako je na Sednici rečeno, veoma je bitno promovisati Muzejsku zbirku, publikovati kulturna dobra, ona koja su nasleđena ili nastaju u sadašnjosti, imaju specifičnu vrednost za ljude i treba ih sačuvati za buduće generacije.

Kulturna baština mora biti pod režimom zaštite, ima simbolički značaj u svesti ljudi, a sa ekonomskog aspekta predstavlja turistički potencijal.

Odbor je potvrdio da je za izdavačku delatnost zadužena Zorica Branković Basarić, a za turizam Nenad Ranđelović.

MUZEJSKA POSTAVKA U ZGRADI GRKINJE!

centar za socijalni svrljig
Arhivska fotograifja, zgrada Centra za socijalni rad, zgrada Grkinje

Na odboru je podržana Odluka Skupštine opštine Svrljig o dodeli zgrade Grkinje, u kojoj se sada nalazi Centar za socijalni rad.

Po rečima dr Vladimira Petrovića, istaknut je i pozitivan stav narodnog poslanika Milije Miletića o neophodnosti smeštaja Zavičajnog muzeja u toj zgradi, što je svakako podrška procesu obezbeđivanja prostorija za Zavičajni muzej.

Slaviša Milivojević je obavestio Odbor da je u ranijem periodu Skupština opštine donela odluku o dodeli zgrade Grkinje za smeštaj Muzejske zavičajne zbirke, napravljen projekat od strane Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša, pod čijom je zaštitom pomenuta zgrada, samo treba posetiti na taj akt.

Dakle, potrebno je izmestiti Centar za socijalni rad u adekvatniji prostor,i ako treba doneti Odluku o dodeljivanju tog prostora za Muzej. Dr Petrović smatra da je potrebno uputiti Zahtev SO Svrljig o dodeli zgrade Grkinje Centru za turizam, kulturu i sport, da bi se namenila za formiranje Zavičajnog muzeja uz organsku povezanost i uz aktivno učešće Opštine u tom procesu. 

Na Sednici je još rečeno da je neophodno omogućiti štampanje:
1) Etno-kulturološkog zbornika, koji je, po rečima dr Vladimira Petrovića inacionalni zbornik i zato mora uzlaziti jedanput godišnje svake godine. Tozahteva planiranje i obezbeđivanje sredtava za njegovo pojavljivanje iz štampe.
2) Timakum Majus, dvojezičnog izdanja knjige dr Vladimira Petrovića i dr Vojislava Filipovića, povodom desetogodišnjice Arheoloških iskopavanja usuizdavačkoj delatnosti sa Balkanološkim institurom, Centrom za turizamkulturu i sport i SANU.
3) Zbornika radova o Arheološkim istraživanjima na teritoriji Svrljiškog kraja i rezultatima istraživanja, čiji je priređivač Zorica Branković Basarić.

ZAŠTITA PREKONOŠKE PEĆINE, TERMI – PRIORITET!

Iznet je pozitivan stav o sprečavanju uništavanja i ulaska vandala u Prekonošku pećinu, zatvaranjem ulaza pećine, ali je neophodno zaštititi terme koje su najstarije, kako dr Petrović kaže, jer potiču iz 60-70. god I veka posle Hrista.

Takođe, nephodno je izvršiti ekspropijaciju zemljišta u Niševcu, gde se nalazi lokalitet Timakum Majus i parcela sa termama.

Pročitajte i

Miljan Milenković, foto: M. Stojadinović, Svrljiške novine

Svaki umetnik ima svoju ličnu poetiku

Rođen u Svrljigu 15. 2. 1979. godine. Srednju umetničku školu završio u Nišu 1996. godine. Fakultet likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, završio je na Fakultetu umetnosti

Predstava ,,Zemlja dembelija'', foto: M. Miladinović

CTKS: Predstava ,,Zemlja dembelija“

Svrljiški osnovnci, učenici od prvog do četvrtog razreda, imali su priliku da uživaju u predstavi beogradskog amaterskog pozorišta ,,Zemlja dembelija“ koja je prikazana u ponedeljak

2 Komentar

  • I sta, tamo su kao neki cike pricali o buducnosti kulture u Svrljigu.
    Lepo je sto se zalazete za kulturu, istoriju i sl. ali bre ljudi, da li je moguce da niste sposobni da sami organizujete nesto, vec zovete coveka iz Beograda da vam bude predsednik ili vec sta u toj organizaciji. Da li to znaci da nema sposobnih ljudi vise? Nije mi jasno. Uz duzno postovanje i Petrovicu i Filipovicu i jesu zasluzni za puno sto-sta, ali u ovom slucaju trebaju biti samo clanovi, jer za deset godina rada nista konkretno se nije dogodilo na teritoriji Svrljiga, za razliku od opstine Knjazevac gde su iskopavanja donela bar neku kakvu-takvu turisticku ponudu.
    Gospoda iz Beograda mogu biti clanovi, ali ne i predsedavajuci na sednicama.

    2
    3
  • Prioritet bi trebala da bude zaštita šuma koje najviše doprinose atraktivnosti Svrljiga, jer ako se ovako nastavi i hrast i bukva će se naći samo u zavičajnoj zbirci.

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *