Ko pali vatru u toku žetve izgubiće pravo na subvencije po osnovu poljoprivrede

Broj pregleda

Obaveštavaju se svi učesnici žetve na području opštine Svrljig da je usled visokih temperatura povećana opasnost od požara i da se svi učesnici žetve strogo pridržavaju mera protivpožarne zaštite.

Foto: pcwallart.com
Foto: pcwallart.com

Takođe, podsećamo vlasnike poljoprivrednih parcela da je strogo zbranjeno paljenje strništa i drugih poljioprivrednih ostataka, tako da će se prema nesavesnim vlasnicima parcela pokrenuti prekršajni postupak, koji pored novčane kazne dovodi i do prevođenja poljoprivrednog gazdinstva u pasivni status u periodu od 3 godine.

Pasivni status poljoprivrednog gazdinstva znači da poljoprivrenici u tom periodu neće moći da ostvaruju nikakve subvencije po osnovu poljoprivrede.

Podsećamo poljoprivrednike da je spaljivanje strništa i ostataka izuzetno štetno po zemljište jer vrši njegovu sterilizacijui u budućnosti uslovljava umanjene prinose.

Takođe, apleujemo na žitelje Svrljiga da vodu sa vodovoda koriste isključivo za piće, jer se nivo vode nalazi na minimumu i nenamnenska i uvećana potrošnja može dovesti do nestašiće i restrikcije.

Pročitajte i

Žetva u svrljiškom kraju, arhivska fotografija, foto: Svrljiške novine

Počela žetva u svrljiškoj opštini

U Svrljigu je ovogodišnja žetva zvanično počela u ponedeljak, 10. jula, a kombajneri će u narednim danima raditi na oko 2.500 hektara obradive površine.  Žetvu

1 Komentar

  • Ko pali vatru treba da ide u zatvor…

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *