Search
Close this search box.
Broj pregleda

SO Svrljig: Uređenje fasada za lepši Svrljig

Podeli sa prijateljima:

Na dnevnom redu 13. Skupštine opštine Svrljig našlo se 13. tačaka dnevnog reda sa dopunama.

Odbornici Skupštine opštine Svrljig, foto: M. Miladinović / Svrljiške novine
Odbornici Skupštine opštine Svrljig, foto: M. Miladinović / Svrljiške novine

Po usvajanju zapisnika sa prethodne sednice, odbornici su raspravljali o budžetu, odnosno o završnom računu budžeta opštine Svrljig za 2016. godinu.

 

O završnom računu budžeta za 2016. godinu govorila je šefica odseka za budžet i finansije Marina Savić. Ona je tom prilikom istakla je budžetom rukovođeno domaćinski i dodala da su prošlogodišnja izvršenja i ostvarenja budžeta  tekla onako kako je i prethodno planirano.

U 2017. godinu smo ušli osim onako i kako smo planirali, osim Opštinske uprave koja je preuzela neizmirene obaveze bivše ”Direkcije za izgradnju Svrljiga” i OŠ ”Dobrila Stambolić” koja je imala neizmirene obaveze blizu 3 miliona dinara. Ostali korisnici budžeta nisu imali neizmirenih obaveza, rekla je Savićeva.

Odbornička grupa SPS-NS-NSS, foto: M. M. / Svrljiške novine
Odbornička grupa SPS-NS-NSS, foto: M. M. / Svrljiške novine

Raco Mentović (SPS) kaže da će ova odbornička grupa biti uzdržana kada je u pitanju usvajanje završnog računa budžeta. On je potom iskoristio pravo i postavio nekoliko pitanja, na kojih je odmah i dobio odgovor. Njega je zanimalo koliko je isplaćivano zaposlenima na određeno vreme u Opštinskoj upravi, a koliko zaposlenima na neodređeno vreme, potom koliko je isplaćeno za prevoz radnika Svrljig Niš i obratno. Takođe, Mentović je upitao koliko je utrošeno sredstava za jubilarne, novogodišnje i božićne nagrade, da li je bilo kakvih uplaćivanja za pojačanje medijsko praćene  i da li je bilo ispalta funkcionerskih dodataka. Šef odborničke grupe SPS-NS-NSS Mentović upitao je i da li se ostvario određeni prihod od zakupa poslovnog prostora, kao i da li posotoji ekonomska opravdanost novoizgrađenog bazena, koliki su prihodi i rashodi, koliki su prihodi i rashodi JP ”Direkcije za izgradnju Svrljiga” koja je poslovala u prethodnom periodu i koliki su gubici, ako ih je bilo i ko ih je pokrio, zatražio je i presek stanja materijalnog stanja Direkcije između Osnivača i Direkcije. Mentović je nastavo sa pitanjima te upitao da li je bilo utroška budžetskih sredstava bez obavznih tendera, koliko je izgubljenih sudskih procesa koje je vodilo Opštinsko pravobranilaštvo?

U bilansu stanja u budžetu završnog ne vidim gde se vidi deo opštinske imovine, zgrade i građevinski objekti. Ova revizorksa kuća koja je kontrolisala opštinu, kontrolisala je i privatizovanu ”EI akustiku” i prikazala odlične rezultate da bi ”EI akustika” posle tri meseca bila zatvorena. Jeste da je priznata od ministarstva i da ima licencu, ali pitanje je da li je bilo usmeravanja, kaže Mentović.

Skupština opštine Svrljig, Marina Savić, foto: M. M. / Svrljiške novine
Skupština opštine Svrljig, Marina Savić, foto: M. M. / Svrljiške novine

Nakon svih postavljenih pitanja, Mentović je dobio odgovore od načelnice Odseka za budžet i finansije, Marine Savić. Savićeva ističe da zaposleni i funkcioneri Opštine Svrljig već sedam godina unazad ne primaju  novogodišnje i božićne, osmomartovske nagrade.

Ona ističe da je na određeno vreme bilo upošljeno samo četiri radnika u 2016. godini, a njihova neto plata iznosila je 37.000 dinara, inače to su zaposleni sa visokom stručnom spremom.

Opština Svrljig za prevoz, plate i jubilarne nagrade odvojila je najmanje od svih opština i gradova u regionu, odnosno 15% od ukupnog budžeta opštine Svrljig.  

Načelnica Savić kaže da je CTKS, odnosno ”Bazeni Pastirište”, prihodovao u protekloj godini oko 2.800.000,00 dinara od prodaje karata, što ekonomski opravdava postojanje bazena jer ova ustanova posluje pozitivno.

Ugovora bez tendera nije bilo, za svaki sklopljeni ugovor sproveden je postupak javne nabavke zavisno od toga da li se radi o nabavci male ili velike vrednosti. Čak i za one nabavke manje vrednosti je sproveden postupak. Celokupna imovina je popisana u Katastru opštine Svrljig još 2014. godine kada smo imali reviziju, a to se može i dostaviti na narednoj Skupštini, kazala je Marina Savić.

Vredno je istaći da niko nije poslovao sa gubitcima u 2016. godini, poručila je ona.

Funkcioneri lokalne samouprave nemaju nikakav dodatak na platu, prima se čisto plata po važećoj ceni rada sve kako je Vlada propisala, to u Svrljigu ne postoji i jedna smo od vodećih lokalnih samouprava koja 15% izdvaja za plate zaposlenih, zbog toga smo i pohvaljeni od strane ministarke Ane Brnabić, kaže Marina Savić.

Nakon izlaganja Savić Marine, za reč se javio i narodni poslanik i šef odborničke grupe Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić, koji je tom prilikom predložio svom kolegi Mentoviću da ukoliko sumnja u bilo kakve nezakonite radnje u vezi sa revizorskom kućom koja je bila angažovana na poslovima revizije u Opštini napiše krivičnu prijavu, jer predstavnici Opštine Svrljig nemaju nameru da rade protiv opštine i Svrljiga, već u interesu svih građana.

U ime USS mogu reći da je ovaj izveštaj korektan i vidi se da Opština funkcioniše na najbolji mogući način, što je prepoznala i Vlada Republike Srbije i nadležno ministarstvo na čelu sa Anom Brnabić.

Milija Miletic Svrljig 2
Milija Miletić / Foto: Svrljiške novine

Predlažem da se sledeći put pozovu predstavnici revizorkse kuće kako bi pojasnili svaku stavku posebno odbornicima opštine Svrljig, rekao je Miletić.

Miletić ističe da je na inicijativu Ujedinjene seljačke stranke izgrađen Bazen, koji je najsavremeniji u regionu i jedan je od najboljih i najposećenijih. On dodaje da je to jedan od dobrih projekata opštine Svrljig, pa s toga niko ne bi tebao da pokušava da od toga napravi nešto loše.

U nastavku zasedanja izabrana su dva nova većnika, Nenad Stanković i Milan Mihajlović ispred Srpske napredne stranke.

UREĐENJE SVRLJIGA

centar

Vredno je istaći da je Ujedinjena seljačka stranka inicirala da se u dnevni red uvrsti i tačka uređenje i ulepšanje grada.

Naime, ova odluka je jednoglasno prihvaćena, a radi se o inicijativi da se urede fasade na zgradama u užem delu grada. Prvenstveno u Ulici Dušana Tirvunca, od centra Svrljiga do rampe, kao i u Radetovoj ulici, od centra do mosta na reci Timok. Takođe, planira se renoviranje zgrada u Hadžićevoj ulici, od centra do gradske apoteke (skretanje za SC ”Pastirište”) i u ulici Vase Albanca, takođe od centra do gradskog parka.

Odmah nakon usvajanja službama OU Svrljig dat je zadatak da pripremi dokumentaciju za izvođenje radova na rekonstrukciji fasada, kao i ostale projektne dokumentacije kako bi se ovaj posao završio na vreme.

NA INICIJATIVU USS BRAČNIM PAROVIMA VIŠE 100.000 DINARA 

Opstina Svrljig Mlekara 1

Ujedinjena seljačka stranka još jednom je pokazala da brine o svojim sugrađanima pa je amandmanom da se iznos od 250.000 dinara poveća na 350.000 dinara za nove bračne parove ponovo izašla u susret svojim građanima.

Amandman je usvojen pa se ovaj iznos za brakove na selu povećava za 100.000 dinara.

Miletić kaže da se na ovaj način stimuliše sklapanje brakova na seoskom području kako bi što veći broj mladih ostao na selu.

On je podsetio da je demografska struktura u Svrljiškim selima veoma nepovoljna i da tamo žive uglavnom stari ljudi – što svakako dovodi u pitanje opstanak pojedinih svrljiških sela.

6 Komentara

    1. Biće,kad se budu aktivirali pogoni “Herbogal”,”Sien”,”Progres” i “Maja”.Biće tu poso za 3.000 radnika.Ali koje godine to se NE-ZNA.

  1. Al su ubavi ovi odbornici i selsku stranku!Covek orah da im ne uzne iz ruku.Vukadinovic se ubacio ko da je neki funcioner u vladi a ne u lokalnu zbirstinu s ulice.Raco i ti prdis u istu tikvu ko i cumela i ne zamajavaj narod ko da si ti neka opozicija

  2. i opet nismo čuli kad će da dođu neki investitori,već samo nešto što odavno znamo.Svakim danom se povećavaju oni koji više ne veruju da će ovde bilo ko da dođe, kako i oni koji ne veruju ovoj lokalnoj vlasti.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano