Search
Close this search box.
Broj pregleda

Održana 12. sednica Skupštine opštine Svrljig posvećena privredi Svrljiga

Podeli sa prijateljima:

Na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine Svrljig, koja je pretežno bila posvećena razmatranju stanja u privredi Svrljiga, potvrđen je i mandat novom odborniku Ujedinjene seljačke stranke, Igoru Davidoviću.

SKUPSTINA e1496097219546
Skupština posvećena privredi, foto: M.M. / Svrljiške novine

O stanju u privredi govorio je šef Odseka za privredu opštine Svrljig Vlada Krstić koji je govorio o trenutnim statističkim podacima na temu privrede, ali i poljoprivrede i turizma.

Govoreći o firmama u stečaju Krstić je pomenuo aktuelni problem pogon firme ”Krka”, ali i ”Progresa” koji je po njegovim rečima otkupljen od strane bugarskih investitora jednim delom i od strane firme ”Vagres”, te ”Sienu” koji je prodat firmi ”Start mart” iz Niša i to za oko 15 miliona dinara.

SKUPSTINA1
Skupština posvećena privredi, Vlada Krstić za govornicom, foto: M.M. / Svrljiške novine

U pogonima nekadašnjeg ”Siena” biće upošljeno nekoliko radnika u narednom periodu, čulo se na jučerašnjoj sednici.

Bilo je reči i o nekadašnjem pogonu ”Tekstilnog kombinata” tzv. ITK, koji nije u celosti raspordat, ali bez obzira na to u pojedinim delovima ovog objekta posluju nekoliko firme iz tekstilne branše.

Što se tiče pogona ”Maje” u toku je proces ozakonjenja objekata i uskoro će doći bolji dani za ovog nekadašnjeg giganta, rečeno je na sednici, kao i to da se u Svrljigu planira uređenje dve nove industrijske zone.

SO Svrljig 2
Skupština posvećena privredi, foto: M.M. / Svrljiške novine

Takođe, rečeno je da Svrljig, iako mali grad, ima pozavidan broj zapošljenih i to u samom pogonu MIN-DIV gde je upošljeno oko 350 radnika, kao i u firmama tekstila, izrade nameštaja i sl. gde je upošljeno više od 500 radnika. U firmi ”Trilord” radi nešto više od 100 radnika, ali i pored tog giganta postoje i manji kooperanti koji upošljavaju nekoliko radnika.

Vlada Krstić ističe da je potrebno tragati za novim investitorima koji bi makar uposlili blizu 400 radnika što bi popravilo privrednu sliku Svrljiga, ali dodao i to da su poljoprivreda i turizam okosnice napretka i ekonomskog razvoja.

Za govornicom se potom javio Goran Jeremijić (SNS) rekavši da je tema veoma široka i da je potrebno da se svi odbornici i odborničke grupe priključe diskusiji kako bi svi razmotrili sve segmente koje bi mogli da doprinesu poboljšanju privrednog stanja u Svrljigu.

Skupština posvećena privredi, Vlada Pejčić za govornicom, foto: M.M. / Svrljiške novine
Skupština posvećena privredi, Vlada Pejčić za govornicom, foto: M.M. / Svrljiške novine

Vlada Pejčić (SNS) je predložio pokretanje ”biznis inkubatora” koji će biti glavni pokretač privrede. On kaže da se mora pronaći način da proizvodi iz Svrljiga budu plasirani na inostrano tržište, ali uz prevashodnu edukaciju stanovništva i privrednika, uključujući i Zemljoradničku zadrugu ”Svrljižanka” koja mora imati veću ulogu u svemu tome, naveo je on.

Kada ojačamo selo, možemo razvijati i turizam, što nam otvara nove mogućnosti. Moramo formirati tim koji će pomagati ljudima koji pokreću firme, kaže Pejčić i dodaje da bi Svrljig mogao biti povezan sa većim metropolama, a kao jednu naveo je Sevastopolj – grad koji može dobijati proizvode iz Svrljiga, jer po njegovim rečima postoji veza prugom i rečnim saobraćajem.

Pejčić navodi da je kompanija ”Fiat” blizu, a da u njenoj blizini nema ni jedne fabrike koja može proizvesti bar jedan deo za ovaj model auta.

Mi trebamo da stvorimo posao, da projektujemo svoju budućnost, sve je na nama, rekao je Pejčić.

Zahvalvši se odbornicima na podršci i poverenju, Igor Davidović rekao je da je mnogo ranije trebalo započeti sa ovakvim diskusijama, odnosno rešavanjem aktuelne problematike koja godinama tišti Svrljig.

Skupština posvećena privredi, Igor Davidović za govornicom, foto: M.M. / Svrljiške novine
Skupština posvećena privredi, Igor Davidović za govornicom, foto: M.M. / Svrljiške novine

Privreda je širok spektar i mi moramo da uzmemo učešće i pomognemo privrednicima, od onih najmanjih, do onih najvećih preduzeća na teritoriji opštine Svrljig, kaže Davidović i dodaje da uz pomoć Milije Miletića narodnog poslanika može se dosta učiniti za opštinu Svrljig i poboljšati privredna slika Svrljiga, zaključio je on.

Kako bi Svrljig mogao da širi svoje vidike i van granica opštine, Davidović je naveo da su ”Dani Svrljiga u Beogradu” veoma pozitivna manifestacija koja promoviše upravo privredu, poljoprivredu i turizam opštine, ali i ima za cilj privlačenje turista i privrednih subjekata u Svrljig.

Davidović kaže da je potrebno delegirati lice ispred Lokalne samouprave, koje će sa stručnom službom formirati tim, a sve u cilju upošljavanja mladih stručnih kadrova i pospešivanja proizvodnje, plasmana robe i povećanje bruto domaćeg proizovoda.

Cilj nam je da razgovaramo sa privrednicima koji su prebacili firme iz Svrljiga u Knjaževac i preispitati sve okolnosti zašto je uopšte došlo do toga. Da li su u Svrljigu veće takse za privrednike ili je nešto drugo u pitanju, upitao je Davidović.

On ističe da posebno treba obaviti razgovore sa vlasnicima kupljenih poslovnih objekata koji do današnjeg dana nisu pokrenili posao, niti doveli investitore.

Dobili smo uveravanja da će otkupljeni objekti biti aktivirani. Prošlo je mnogo vremena, a ni do današnjeg dana nema realizaicje dogovora, kaže Davidović i poručuje da bi za one koji su kupili firme, zemljište i sl. trebalo drugačije  oporezovati.

Igor Davidović poručuje da nije cilj samo zauzeti prostor i držati ga u nedogled.

Mi kao opština prvenstveno trebamo izaći u susret svima i uz pomoć resornih ministarstava pomoći razvoju naše opštine. Ali ne smemo dozvoliti da ti koji su kupili poslovne prostore sprečavaju druge da pokrenu posao u Svrljigu, ali za to postoji mogućnost povećanja oporezivog sistema i povećanja taksi za takve nemarne privrednike, kaže Davidović. 

10 Komentara

  1. Neki ovde vode privrdu i uništava je Milija too kao ne znaš!… Neki imaju firme i sa po jednog radnika a za koje su uzeli sredstva kao da grade IMLEK. ?

  2. Igore….Stoji ti da budeš Predsednik Opštine… Dokle je stao slučaj kada su sitni kriminalci pucali na Igora i on ih proterao u Francusku…

  3. ЈЕЕЕЕЕЕЕ…. Стиже ЛАМБОРЏИНИ у Сврљиг. Браво општинско руководство. Живео Милија, Живео Игор, Живели одборници !!!

  4. Za nas manje privrednike iz Svrljiga nikad nije bilo mogucnosti da bilo sta kupimo. I za Sien smo saznali da se prodaje kad je vec kupljen, kao i za sve ostalo. Kad sam ja isao kod sudije da pitam za bivsu Maju koja se tada prodavala rekli su mi da je najniza cena 13 miliona. Malo potom je kupio Forneti za 6 miliona, kako ne znam. A onda kad sam ih posle par godina pitao da to prodaju posto ne rade nista trazili mi 30 miliona. Za Svrljizane nema poslovnog prostora koji bi posteno platili a za sve druge sa strane ima. U Progresu su mogli da rade polovina svrljiskih privrednika na jednom mestu, ali je trebao neko da se seti da ispred Opstine kupi ili organizuje kupovinu. A industrijska zona ce da bude gotova ali za jedno 20 godina, tempom kojim sada napreduje. Ali privreda i nije bitna, ma koga to interesuje.

  5. Ja sam sa jednim prijateljem bio zainteresovan za kupovinu Siena. Kad smo pitali stecajnog upavnika za tender, dobili smo informaciju da nema zainteresovanih za sada i da ce da nam javi kad bude tender. Posle mesec dana cujem da je prodat.

  6. I zato svoje dete savetujem: ,,idi sine sto pre iz ove rupe.” Nikad u Svrljigu nije bilo gore nego u poslednjih nekoliko godina. To moze da potvrdi svaki privatnik vezan za Svrljig. Da su otvorili bar petinu onih firmi koje su obecali Svrljizani bi uzivali i svake godine bi isli na zimovanje ili letovanje i imali novca za pristojan zivot. Ovo sto se desava u Svrljigu , a i u Srbiji je BRUKA.

    1. Није могуће да не верујете нашем општинском руководству ??? Стрпите се само још годину-две и има да нам крене као никад.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano