Search
Close this search box.
TURIZAM
Broj pregleda

Netaknuta i čista priroda Vlahova, raj za turiste

Podeli sa prijateljima:

Netaknuta priroda, čist vazduh i mnogobronji izvori pijaće vode, glavne su odlike sela Vlahova koje se nalazi na dvadesetak kilometara od opštine Svrljig.

Selo Vlahovo 01
Pogleda na Šesti Gabar iz Vlahova, foto: M.S. / Svrljiške novine

U ovom selu nekada je živelo oko 700 stanovnika, meštani kažu da je to bilo daleke 1948. godine, da bi se danas selo svelo na tik šezdesetak stanovnika.

Iako malo, ovo selo je veoma bogato turističkim potencijalima, prvenstveno čistom i netaknutom prirodom, oštrim vazduhom i mnogobrojnim izvorima pijaće vode.

Selo je u poslednjih godina postalo atraktivno za poljoprivrednike koji ulažu u nove zasade voća i drugih kultura, ali i u razvoj stočarstva.

Selo Vlahovo 02
Vlahovo, pogled u pravcu Periša, voćnjak i zasad borove šume, foto: M.S. / Svrljiške novine

Naši seljaci uglavnom čuvaju stoku, svrljišku ovcu pretežno. Dolaze nam i iz drugih, okolnih sela, raspituju se za naše njive i imanja, žele da ovde razvijaju svoj posao, kaže za ”Svrljiške novine” Ž.K.

Selo Vlahovo 03
Stočar iz Vlahova napaše ovce, foto: M.S. / Svrljiške novine

Vlahovo obiluje ogromnim pašnjacima, mnogi od njih preplavljeni su lekovitim travama pa se smatra da je svrljiška ovca koja se ovde napasa – jedna od ukusnijih kada je pripreme pravi majstori kulinarstva.

Selo Vlahovo 04
Put za zaseok Blatance, foto: M.S. / Svrljiške novine

Gde je sve manji broj ljudi, sve više je divljači, kažu meštani sela koji često kroz šumu susreću razne životinje, a najučestalije su, kako oni kažu, divlje svinje.

Ovo je jedno od sela koja bi mogla biti u narednom periodu zanimljiva stranim turistima, lovcima, koji u Srbiji dolaze isključivo da love. Takvih područja već ima na teritoriji opštine Svrljig, a dokaz za to su lovci iz Italije, Nemačke i drugih zemalaja koji svake godine borave u Svrljigu na nekoliko dana, upravo iz tog razloga jer su im zanimljiva svrljiška lovišta.

Pored lovnog turizma, ovo selo ima dosta toga da ponudi, najpre prelepe šume, čist i oštar vazduh, pijaću vodu, dobru domaću hranu i sve to uz neposrednu blizinu Stare Planine i Babinog Zuba.

Vlahovo je na prvi pogled selo koje ne pruža mnogo bilo kom turisti, ali, uz malo boljeg upoznavanja sa terenom, svako će poželeti da ovde ostane, bar na neko vreme.

Crvkuti ptica, zov šume, miris poljske trave, ljubičica, majčine dušice, pečuraka iz gustih šuma, samo su neke, minijaturne odlike vlahovskog terana.

Turisti mogu uživati u tzv.”kozjim stazama”, koje su bukvalno tako i napravljene, jer puteva ima malo i uglavnom su poljski. Opština Svrljig u prethodnom periodu radila je na adaptaciji glavnog puta i puta do seosko groblje, što je od velikog značaja za ovo selo.

Selo Vlahovo 06
Panorama, pogled na selo Vlahovo, foto: M.S. / Svrljiške novine

Nije da je selo mrtvo, dolaze ljudi, u poslednje vreme dolaze i ti vaši kako ih zovete turisti, zanimljive su im šume, vole prirodu, mislim da su mnogi od njih zapravo Beograđani, kaže naš sagovornik Ž.K.

Malo dublje u selo, prema knjaževačkom selu Šesti Gabar, nalazi se i zapis drvo – krst Sv. Jovana, koji je star nekoliko stotina godina, o kome se malo zna.

Selo Vlahovo 07
Zapis – drvo, Sv. Jovan, foto: M.S. / Svrljiške novine

Zapis je toliko star da je počeo da se roni, ali svi meštani za njega znaju i ne usuđuju se da diraju bilo koji deo ovog svetog drveta.

Predeli u ovom selu mogu biti zanimljivi i fotografima, kao i profesionalnim snimateljima koji mogu napraviti božanstvene kadrove netaknute prirode.

Selo Vlahovo 05
Detalj iz Vlahova, foto: M.S. / Svrljiške novine

Na kraju naše priče možemo zaključiti da Vlahovo ima šta da ponudi turistima i da mu je potrebno vrlo malo da bi se za njega čulo i van grania opštine Svrljig.


svrljig grb 2(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Turizam i prirodna bogatstva Svrljiga” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji opštine, turizma, turističkih potencijala i da na najbolji način predstavi sve lepote opštine Svrljig)

Jedan komentar

  1. Ja sam rodjen u Vlahovu 1942 i kad su Bugari usli u selo t.g. moja majka Sedevka,
    cerka vlasnika krcme-mehane Vojislava Milijica (sada vec pokojna) drzala me u
    narucju te sam je tako mali spasao zivot. Naime bugarski oficir nije dozvolio
    da je streljaju. U velikoj osnovnoj skoli bilo nas je 60toro djaka, a sada, nicevo, nesme ni da se udje u zgradu. U selu sam bio 1913 i 1914, imam nameru da i ove godine dodjem u lepom Vlahovu i to iz Australije. Volim i Svrljig, najvise belmuzijadu, volim ocev Peris, babino Lukovo.Vucic je uvreda, ljubi zadnjie ubicama nevinih srba i srpcica. Volim vas sve od kamto Svrljig.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

,,Krenule zimske čarolije''