Svrljiške novine

Broj pregleda

REGRUTACIJA: Ko se ne javi u vojsku ide na robiju!

Podeli sa prijateljima:

Ministarstvo odbrane od Nove godine uvodi u vojnu evidenciju mladiće rođene 1999. godine, koji tokom 2017. postaju punoletni, kao i one starije koji iz bilo kog razloga nisu izvršili tu obavezu.

dan kopnene vojske svrljig 21
Obeležavanje dana kopnene vojske i pešadije u Svrljigu
Upis u vojnu evidenciju obavlja se u svim centrima Ministarstva odbrane pri lokalnim samoupravama (nekadašnji vojni odseci), radnim danima od devet do 15 časova.

Koja dokumenta treba poneti sa sobom

Sa sobom treba poneti ličnu kartu ili drugi dokument na osnovu kojeg se može utvrditi njihov identitet. Državljani Srbije koji žive u inostranstvu treba da se obrate ambasadama ili konzulatima Srbije. Iako je reč o proceduri koja se sprovodi svake godine, ovog puta ona je privukla pažnju javnosti jer se u poslednje vreme sve češće govori o mogućnosti za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka.

Ministarstvo: To ne znači odlazak u kasarnu

U Ministarstvu odbrane su izričiti: uvođenje u vojnu evidenciju ne znači odlazak u kasarnu, odnosno služenje vojnog roka. Ali, nisu u pravu ni oni koji su, kada je pre nekoliko godina suspendovano obavezno služenje vojnog roka, zaključili da više nikad neće imati bilo kakav dodir sa sistemom odbrane. “Uvođenje u vojnu evidenciju je danas, kada postoji isključivo dobrovoljno služenje roka, jedini kontakt mladića na koje se ovo odnosi sa vojskom”, kaže načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Petar Bošković.

Kazna do 50.000 dinara ili 60 dana zatvora

Do kraja februara na snazi je opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, koji je Ministarstvo odbrane “pokrilo” i odgovarajućim spotom koji se može videti na njihovom sajtu, a posle toga slaće se pojedinačni pozivi onima koji se nisu odazvali. Nadležni ističu da nema razloga za izbegavanje upisa u vojnu evidenciju, ali i upozoravaju da, pošto je reč o zakonskoj obavezi, propisane su i kazne za neodazivanje.

Reč je o prekršajnoj odgovornosti zbog kršenja Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, za šta je zaprećena kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana. Bošković kaže da neće biti sankcionisani mladići stariji od 1999. godišta, koji nisu uvedeni evidenciju, ako se sada odazovu na opšti poziv. Onima koji nisu upisani, Ministarstvo odbrane ne može izdati uverenje o regulisanoj vojnoj obavezi (u šta spada upis u vojnu evidenciju), a koje je neophodno za ostvarivanje nekih prava.

Pri upisu, mladići se izjašnjavaju i da li su zainteresovani za dobrovoljno služenje vojnog roka koje traje šest meseci. Zainteresovanima za oblačenje uniforme, odlazak u kasarne i vojničku obuku ovo se omogućava uz, ako to žele, kasniju mogućnost zasnivanja radnog odnosa u Vojsci Srbije. Detaljnije informacije o uvođenju u vojnu evidenciju mogu se pronaći na sajtu Ministarstva odbrane (deo Obaveze odbrane), gde se mogu preuzeti Upitnik za uvođenje regruta u vojnu evidenciju, kao i Prijava podataka o regrutu vojnom obvezniku koja se odnosi na mladiće koji žive u inostranstvu.

(Kurir/Politika/Radio 021)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Teniseri

Svrljižanin Mladen Đorđević ostvario zapažen uspeh na teniskom turniru u Nišu

Obaveštenje

Kreće karavan „Budi hrabra – pregledaj se“ 18. i 19. oktobra u Svrljigu

Protekle nedelje

Održan sastanak Saveta za bezbednost opštine Svrljig

Sportske vesti

FK Svrljig ponovo poražen, ovog puta na domaćem terenu

Obratio se i Miletić

U selima Stare planine uginulo šest krava od zarazne bolesti

PROMO

Auto centar Timok: Nalepnica na licu mesta, bez odlaska u MUP

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Obaveštenje

Konkursi za prijem u radni odnos u Vojsci Srbije

Dobrovoljno

Poziv mladima da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka

Obaveštenje

U toku prijavljivanje za dobrovoljno služenje vojnog roka u junu

Vojska

Poziv mladima da se prijave na konkurs za vojne škole

Obaveštenje

Vojska prvi put objavila oglas za prijavu na kurs pilota, ko sve može da konkuriše

Konkurs

Sve veće interesovanje za vojni poziv

Zdravstvena pomoć

Vojnik iz Svrljiga koji je ratovao na Košarama konačno prebačen na bolničko lečenje

Još čekanja...

U selima gde je proglašena vanredna situacija struje neće biti još nekoliko dana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *