Svrljiške novine

EKONOMIJA
Broj pregleda

Vujović: Moguće i drugo povećanje plata i penzija u 2017. godini

Podeli sa prijateljima:

Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio večeras da bi, pored predviđenog povećanja plata i penzija početkom naredne godine, moglo da se razgovara i o drugom povećanju tokom 2017. ako privredni rast i prihodi budu veći od onih koji su projektovanih budžetom.

Dusan Vojovic

– To će zavisiti kako budemo ostvarivali dinamiku BDP-a, koja predviđa rast od tri odsto, ali to je konzervativna projekcija. Mi smo sa ovim parametrima predvideli povećanje koliko je bilo moguće. Ako budemo imali veću stopu rasta, povoljnije uslove za otvaranje novih radnih mesta, bolje uslove za poreze i doprinose na plate, sigurno će biti prostora da se razgovora i o tome – rekao je Vujović za RTS odgovarajući na pitanje da li bi u 2017. moglo da dođe do još jednog povećanaj plata i penzija.

On je kazao da je Vlada uspela da se zbog dobrih rezultata izbori kod za jedno povećanje plata, što je potvrda od MMF-a da se nalazimo na dobrom putu, iako će zbog toga za 0,4 ili 0,5 odsto biti poveća deficit.

– Mi smo i ranije govorili da ovo povećanje plata od šest odsto u zdravstvu i pet odsto u jednom broju drugih sektora nije nešto što je ubočajeno za ovakve trogodišje programe sa MMF-om. Fond obično ide konzervativno i traži da se sačeka do kraja aranžmana da bi se plate i penzije vraćale na nivo od pre programa – naveo je Vujović.

On je govoreći o rizicima za budžet naredne godine rekao da su to, pre svega, rizici o rešavanju preduzeća u restrukturiranju, kao i sredstava u javnim preduzećima.

– To već godinama rešavamo i to je sada došlo u prvi plan. Pretpostavka budžeta je da to mora da se reši naredne godine. Kako se kaže, budžet je usvojen u pet do 12 više u tom smislu strukturnih pitanja. Mi smo u budžetu predvideli neke rashode koji se na to odnose, ali predstoji nam da prvo ostvarimo to što smo planirali, ali i da sprečimo otvaranje novih rupa u javnim preduzećima – naglasio je Vujović.

On je ponovio da izbori neće uticati na budžet.

– Ovo je izborna godina i u budžet su ušli rashodi za predstojeće predsedičke izbore, za dva kruga. Ako bude dopunskih troškova uvek će se naći prostor da reagujemo – naveo je ministar.

On je naglasio da je budžet dosta fleksibilan.

– Zato smo tražili da tekuća budžetska rezerva bude veća da možemo da reagujemo. Svi izbori koji budu naredne godine neće uticati na ponašanje investitora. Oni gledaju na glavne pokazatelje, a mi smo vrlo blizu dobijanja investicionog nivoa i očekujem da će se to i ostvariti – naglasio je Vujović.

Vujović je rekao da će MMF posle odobrenja šeste revizije, što se očekuje krajem sledeće nedelje, preći na proređeni režim, to jest da će se umesto kvartalne kontrole obavljati jednom u šest meseci.

– To je znak za ostvarene rezultate – naglasio je ministar.

(Izvor: Tanjug, Blic)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sportske vesti

FK Svrljig ponovo poražen, ovog puta na domaćem terenu

Obratio se i Miletić

U selima Stare planine uginulo šest krava od zarazne bolesti

PROMO

Auto centar Timok: Nalepnica na licu mesta, bez odlaska u MUP

Vozači iz cele Srbije

Održan 7. Hard Enduro u Svrljigu

Presveta Bogorodica Neopalima kupina

Svrljiški vatrogasci obeležili slavu Sektora i vatrogasno-spasilačke jedinice

Sve je to fudbal

FK Svrljig doživeo težak poraz od OFK Brzog Broda u 5. kolu Zone Centar

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *