Search
Close this search box.
Broj pregleda

Sastanak sa ambasadorom Slovenije

Podeli sa prijateljima:

Predsednik i članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Slovenijom sastali su se, u Domu Narodne skupštine, sa ambasadorom Slovenije u Beogradu Nj.E. Vladimirom Gasparičem.

ambasador-slovenije-i-milija-miletic

Milija Miletić, predsednik PGP sa Slovenijem poželeo je dobrodošlicu ambasadoru Slovenije i upozanao ga sa podatkom da Poslaničku grupu prijateljstva sa Slovenijom, u ovom sazivu, čini 40 narodnih poslanika.

On je ukazao da se dobri odnosi dve zemlje ogledaju u velikom broju potpisanih sporazuma, naročito u oblasti privrede, poljoprivrede, turizma i ostalih grana i zaključio da i pored toga ima prostora za dodatno unapređenje odnosa dve zemlje, posebno u pomenutim oblastima.

Naveo je da je Slovenija dobar primer kada je u pitanju banjski turizam i dodao da Srbija u tom smislu ima veliki potencijal koji bi trebalo unaprediti.

ambasador-slovenije-i-milija-miletic-2

Od velikog značaja za našu zemlju je to što je veliki broj slovenačkih kompanija invenstiralo u Srbiju i na taj način uposlilo oko 25 hiljada građana, naveo je Miletić.

U nastavku izlaganja, Miletić je naveo da je potrebno nastaviti suskcesiju i rešavanje predmeta „Krka Novo mesto“ u Svrljigu, kao i drugih predmeta koje su predmet sukcesije.

Miletić je istakao da je saradnja vlada Srbije i Slovenije na uzlaznoj putanji, čemu je poseban doprinos dao i premijer Srbije lično, a što žele da učine i narodni poslanici. Do kraja meseca održaće se sastanak članova Odbora za spoljne poslove dva parlamenta, naveo je Miletić.

Ambasador Slovenije Vladimir Gasparič istakao je da je Srbija značajan partner u političkom i ekonomskom smislu i da predstavlja ogroman potencijal i tržište koje treba poštovati. Ukazao je na dosadašnju dobru ekonomsku saradnju, kao i da je Srbija kada je u pitanju uvoz i izvoz robe u Sloveniji, na prvom mestu u regionu. Pozdravio je napore Vlade Republike Srbije, kada je u pitanju dolazak stranih investitora u Srbiju, kao i sprovođenje reformi na putu ka EU.

https://www.youtube.com/watch?v=sQ3J6eIyxfA&feature=youtu.be

Ambasador je istakao da bi bilo poželjno da Srbija ima počasnog konzula u Sloveniji.

U razgovoru u kom su učestvovali Dušica Stojković, Marija Janjušević, Dragomir Karić, Nenad Božić, Zvonimir Đokić, Zoran Bojanić, Slaviša Bulatović, Goran Kovačević i Nada Lazić, ukazano je na tradicionalno dobru saradnju dva naroda, kao i na potrebu intenziviranja parlamentarne saradnje.

Sagovornici su upoznali ambasadora sa odličnom saradnjom koju Srbija ima sa Nacionalnim konventom i nevladinim organizacijama.

Takođe, naveli su da je od posebnog značaja formiranje Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji, koje ima za cilj očuvanje kulturnog i etničkog indetiteta srpskog naroda.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano