PRAVOSLAVLJE

Nedelja jedanaesta po Duhovima u parohiji svrljiškoj

Broj pregleda

U nedelju jedanaestu po Duhovima, kada Crkva Božija proslavlja ugodnike svoje svetog mučenika Agatonika i sveštenomučenika Gorazda češkog, Crkva Božija u Svrljigu imala je veliku duhovnu radost.

otac-nikola-svrljig

Evharistijsko sabranje predvodio je prečasni jerej Nikola Miljković, novi parohijski sveštenik svrljiški.

Nakon pročitanog Jevanđelja otac Nikola je poučio verni narod tumačeći perikopu Jevanđelsku, podsetivši sve prisutne o velikom dugu koji svi mi imamo prema Bogu na onome što nam je dao i na Njegovo neizmernom praštanju naših dugova. Poučeći svoju pastvu da trebamo da se brinemo jedni o drugima, pozvavši ih da svoje bližnje dovode u Crkvu.

svrljig-crkva

Lepotu ovom liturgijskom slavlju doprinelo je pojanje sa pevnice parohijana ove parohije.

Nakon službe Božije verni narod je nastavio druženje sa svojim novim pastirom u Crkvenoj porti predivnog hrama posvećenog svetom caru Konstantinu i carici Jeleni.

(Autor: Božidar Mijailović, eparhijaniska.rs)

Pročitajte i

Badnjak ispred zgrade opštine Svrljig, foto: M.M.

Ovako je u Svrljigu obeležen Badnji dan

Danas u 14 časova od zgrade opštine Svrljig krenula je litija ka crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene.  Ovogodišnji kolačar, predsednik opštine, Miroslav Marković,

Fasada crkve, foto: D. Miladinović

DANAS JE MIHOLJDAN

SPC i pravoslavni vernici 12. oktobra obeležavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznatiji i kao Miholjdan, vezan za smenu leta i jeseni. Prema narodnom verovanju,

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *