Search
Close this search box.
XX IZLOŽBA OVACA
Broj pregleda

Svrljiška ovca najbolja u Srbiji

Podeli sa prijateljima:

U Svrljigu je danas održana jubilarna dvadeseta opštinska izložba ovaca. Izložena je 21 kolekcija, odnosno oko 105 grla ovaca.

Izlozba ovaca Svrljig
Foto: Svrljiške novine / Svrljiški stočari – izlagači

Komisija za ocenjivanje radila je u sastavu Frida Bauman – SUOOKS – Beograd, Nevena Maksimović – Institut za stočarstvo – Zemun, Jelena Petrović – Selekcija jug – Niš i Cvijan Mekić – Poljoprivredni fakutet – Zemun.

Frida Bauman kaže da je Svrljiška rasa ovce, pored Sjeničke, jedna od najpoznatijih i najzastupljenijih rasa u Srbiji.

Ove godine u kategoriji ovaca izložena je 21 kolekcija, odnosno oko 105 ovaca, u kategoriji dviski izloženo je 6 kolekcija – 30 grla i u kategoriji ovnova 22 grla stoke. Vredno je spomenuti da su koze bile izložene revijalno i to dve vrste – alpino i balkanska koza.

nagrada svrljig
Foto: Svrljiške novine / Medalje

Prvu nagradu 20.000 RSD – za najveći broj grla stoke dobio je Mališa Nikodijević iz Drajinca koji uzgaja 135 grla ovaca.

Najbolju mlečnost, u proseku pet litara, ove godine imale su ovce Stanojević Milana iz Svrljiga i za to je nagrađen iznosom od 9.000 dinara.

Drugonagrađeni odgajivač čije ovce imaju mlečnost od 4,5 litara je Dejan Milenković iz Plužine koji je dobio nagradu u visini od 6.000 dinara.

Trećenagrađena kolekcija sa 3.000 dinara je vlasnice Savić Biljane iz Svrljiga čije stado daje mleko u proseku 4 litara.

Foto: Svrljiške novine / Izložba
Foto: Svrljiške novine / Izložba

Treća nagrada i 3.000 dinara u kategoriji dviske pripala je odgajivaču Mladenović Vilotiju iz Željeva, drugu nagradu u iznosu od 6.000 dinara – u istoj kategoriji dobila je kolekcija Hristivoja Ivkovića iz Drajinca, a prvu nagradu u iznosu od 9.000 dinara odnela je kolekcija Arsić Radovana iz Grbavča.

U kategoriji ovaca – po eksterijeru, treće nagrađena kolekcija je Ivković Živka (3.000 dinara), drugonagrađena kolekcija je vlasnika Srđana Vasića iz Beloinja (6.000 dinara) i prvonagrađena kolekcija je Stanojević Milana iz Svrljiga (9.000 dinara).

U kategoriji ovnova – trećenagrađeni ovan je vlasnika Slaviše Vučkovića iz Svrljiga (3.000 dinara), drugonagrađeni ovan je vlasnika Dejana Milenkovića iz Plužine (6.000 dinara) i  prvonagrađeno grlo i najkvalitetniji ovan u ovoj kategoriji je vlasnika Hranislava Jovanovića iz Plužine (9.000 dinara)

Foto: Svrljiške novine / uručena nagrada
Foto: Svrljiške novine / uručena nagrada

Odgajivačima je na osvojenim nagradama čestitala i nagrade uručila predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović rekavši da će opština Svrljig nastojati da i u narednom periodu pomaže razvoju stočarstva i poljoprivrede.

Narodni poslanik Milija Miletić kaže da će u Narodnoj Skupštini Republike Srbije nastaviti da se bori za prava sela i seljaka, za bolje uslove i položaj svrljiških i srpskih stočara.

Foto: Svrljiške novine / Milija Miletić - narodni poslanik
Foto: Svrljiške novine / Milija Miletić – narodni poslanik

Dragi Svrljižani, kao i do sada trudiću se da se za naše prirodne proizvode, kao i za našu svrljišku ovcu, sir, belmuž i sl. čuje mnogo dalje. To su proizvodi kojima se ponosimo svuda u svetu i po kojima smo prepoznatljivi. Moj zadatak je da naš seljak – poljoprivrednik i stočar, budu cenjeni svuda, za to ću se neizmerno boriti, rekao je Miletić.

Inače, 20-ta izložba ovaca održana je u krugu Veterinarske stanice ”Svrljig”, pod pokroviteljstvom Opštine Svrljig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sportske vesti

Aleksandar Mentović ostaje na čelu FK Svrljig

Dobra vest

Roditeljima za prvo dete 500.000, za drugo 600.000 dinara!

Radni pondeljeka

Krenulo obeležavanje saobraćajnica

Sećanja

Obeležen 7. jul – Dan ustanka protiv nacističke Nemačke

Sećanje

Obeležena godišnjica smrti prof. dr Sretena Petrovića

Radno

Uređenje zelene površine pored puta ka Staroj planini

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano