OBELEŽENI PRAZNICI

USKRS: Takmičenje u kucanju uskršnjim jajima

Broj pregleda

Danas je tradicionalno, na najveći hrišćanski praznik Uskrs, održano takmičenje u kucanju uskršnjim jajima u kojem su učestvovali najmlađi sugrađani.

Uskrs

Organizator takmičenja bio je OO USS Svrljig u saradnji sa “Kolom srpskih sestara“ iz Svrljiga i svesrdnu pomoć svrljiške crkve Sv. Car Konstantin i carica Jelena.

Kao i prethodnih godina u organizaciji Ujedinjen seljačke stranke organizovali smo takmičenje u tucanju Uskršnjih jaja i okupili veliki broj vernika i dece. Želja nam je da što veći broj mladih Svrljižana posećuje Crkvu, čuva pravoslavnu veru i veru u poštenju, istakao je Miletić, predsednik Ujedinjene seljačke stranke i Narodni poslanik.

OBELEŽEN PRAZNIK VRBICA

Sa obeležavanja praznika Vrbica - Lazarova subota
Sa obeležavanja praznika Vrbica – Lazareva subota

Na dan praznika Vrbica, odnosno Lazareve subote koja se slavi na subotu uoči praznika Cveti (koji uvek padaju u šestu nedelju Časnog posta), u porti svrljiške Crkve služilo se bogosluženje i unosili su se mladi vrbovi lastari, tek ulistali.

Nakon što se vrba osveti, lokalni sveštenik Strahinja Eraković podelio je narodu i okupljenoj mnogobrojnoj deci grančice kako bi svi zajedno tri puta obišli oko hrama sa crkvenim barjacima, ripidama i čiracima.

Sa vernicima i svrljiškom decom obeležavanju ovog praznika prisustvovao je i predsednik Ujedinjene seljačke stranke i narodni poslanik Milija Miletić.

Pročitajte i

Fasada crkve, foto: D. Miladinović

DANAS JE MIHOLJDAN

SPC i pravoslavni vernici 12. oktobra obeležavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznatiji i kao Miholjdan, vezan za smenu leta i jeseni. Prema narodnom verovanju,

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *