PROMOCIJA MONOGRAFIJE

Timacum Maius – U svetlu novih otkrića

Broj pregleda

U sredu, 30. septembra, u Centru za kulturu u Svrljigu, sa početkom od 20 časova, o novim rezultatima arheoloških istraživanja na lokalitetu “Timacum Maius“, i o značajnoj naučnoj monografiji govoriće: Slaviša Milivojević, prof. dr Vladimir P. Petrović i dr Vojislav Filipović.

TIMACUM-MAIUS

Već deset godina zaredom ekipa Balkanološkog instituta SANU i Centra za turizam, kulturu i sport iz Svrljiga u saradnji sa Institutom Ausonius, Univerziteta Bordeaux III iz Francuske istražuju ostatke rimskog naselja Timacum Maius kod Niševca.

Tokom 2014 i 2015. godine pronađeni su natpisi na opekama vojne jedinice Prve kohorte Krićana (I Cohors Cretum) koji svedoče o ranoj vojnoj istoriji čitave oblasti i o hronologiji Timakum Majusa.

TIMACUM MAIUS – U SVETLU NOVIH OTKRIĆA I PROMOCIJA MONOGRAFIJE RATIARIA SEMPER FLOREAT (autori Vladimir P. Petrović, Vojislav Filipović i Krassimira Luka)

Pročitajte i

Izložba o istoriji Svrljiga otvorena u Nišu

Arheološka nalazišta na teritoriji svrljiške opštine, a prvenstveno nalazište kod Niševca “Timacum Maius“, potom Prekonoška pećina, antički Svrljig i ostali delovi istočne Srbije – od

Završena ovogodišnja arheološka istraživanja

U petak, 2. oktobra, završena su ovogodišnja arheološka istraživanja na lokalitetu “Timacum maius“ kod sela Niševca. Tim povodom, arheološku ekipu obišla je predsednica opštine Svrljig

1 Komentar

  • Aman ljudi iz opštinske uprave, koliko godina treba da su vam na teritoriji ove opštine prisutni predstavnici instituta iz Univerziteta Bordo III pa da se uspostavi projektna saradnja Kancelarije za mlade iz Svrljiga sa tamošnjom organizacijom mladih koja bi imala interes da pošalje svoje članove u Svrljig i Niš, kako bi se upoznali sa lepotama arheoloških i drugih dostignuća na tim prostorima, ali i svim drugim lepotama koje mogu da se vide i osete. Stvarno se čudim koliko ste inertni i ne koristite mogućnosti koje su vam date prisutnošću francuskih stručnjaka na arheološkom lokalitetu kod sela Niševac. Pa za takve stvari neki bi dao i poslednju paru samo da ima na svojoj teritoriji, a vi to imate i nekoristite!!!!. Stvarno ste čudni ljudi,a sa druge strane dajete majkama po 5.000RSD kao podsticaj za rast nataliteta. Gde će ta deca da pobegnu, ako ne uspeju da svoj život osmisle na izvorima novca kao što je veliki broj turista koji će doći da obidju Niševac, pre nego što se tri dana posvete tulumu na Belmužijadi ili Janijadi. Kako se ni jedna ekipa na Vidovdanskom fudbalskom turniru nije inspirisala imenom Krićanske kohorte pa da rasturi sve ostale i zbog tog imena i adekvatne opreme – eto inspiracije za mlade fudbalere ali i poslovne ljude iz Svrljiga i okolnih mesta. Živeo Svrljig!!!.

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *