Search
Close this search box.
KULTURA
Broj pregleda

Aleksandar Marić pobednik književnog konkursa „Dani Gordane Todorović“

Podeli sa prijateljima:

Na književni konkurs za neobjavljeni pesnički rukopis, raspisan povodom pesničkih susreta „Dani Gordane Todorović“ u Svrljigu, javilo se 67 autora iz Srbije i drugih zemalja bivše Jugoslavije, sa ukupno 56 neobjavljenih rukopisa koji su ispunjavali propozicije konkursa.

Gordana Todorović
Gordana Todorović

Nakon zatvaranja konkursa, 3. oktobra tekuće godine, diskvalifikovano je ukupno 11 prispelih radova (autori su slali pet ili deset pesama iako je naznačeno da na konkurs treba poslati neobjavljeni rukopis poezije; neki radovi su bili potpisani imenom i prezimenom autora sa biografskom beleškom ili pak u okviru rukopisa sadržavali recenziju u kojoj ime autora nije bilo prikriveno – radove je trebalo potpisati šifrom i rešenje šifre dostaviti uz rukopis u posebnom kovertu). Pošto je konstatovano da ostalih 56 rukopisa zadovoljava propozicije konkursa, pristupilo se njihovom temeljnom iščitavanju.

Pesnička ostvarenja prispela na konkurs nosioci su različitih tematskih i idejnih obeležja. Stihovna i formativna odlika poezije sa kojom se susreo žiri ukazuju na sve češću pojavu nedorađene knjige, u kojoj delovi gotovo da ne nalaze mesta u širem polju književnog dela, što samo po sebi oduzima estetskoj vrednosti rukopisa i strukturalnoj komunukaciji sa čitaocem. Jezik se ne koristi kao sredstvo pomoću koga se može i na savremen način poetski ispevati pesma, već kao narativni element kojim se ređa stih po stih bez reda i idejne niti koja bi građevinu držala na mestu.

Konkurs „Dani Gordane Todorović“ ne postavlja kandidatima načela u vezi sa pisanjem i izgledom ili idejnim sistemom rukopisa, već ima za cilj otvorenost ka svim oblicima pesničkog izražavanja kako bi nagrada koja podrazumeva štampanje knjige bila realizovana kao nosilac estetskih vrednosti savremene srpske poezije sa stalnim naglaskom na univerzalno i osvrtom na krug nagrađenih radova koji iz godine u godinu biva uvećan za jednu knjigu poezije.

Stoga, žiri u sastavu: Zlata Kocić, predsednik, Radoslav Vučković, član i Milica Milenković, član, nakon dva većanja – 15. oktobra, kada je od ostalih 56 rukopisa napravljen uži izbor od 6 radova i 20. oktobra kada je izabran pobednički rukopis – većinom glasova doneo je odluku da prva nagrada koja podrazumeva štampanje knjige, dodeljuje se Aleksandru Mariću iz Kraljeva, za rukopis pod šifrom Carigrad. Svojom estetskom punoćom izdvojili su se i rukopisi autora: Mirka Ikonića iz Priboja, Dragane Đurković Tošić iz Čačka, Danijele Repman iz Sombora, Ljiljane Vujić Tomljanović iz Gradiške (Republika Srpska) i rukopis pod šifrom XYZ625 (bez razrešenja šifre).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Dobro došli

Kupališni kompleks “Bazeni Pastirište” otvoren za posetioce

CTKS Svrljig

KULTURA: 20. LIKOVNA KOLONIJA ,,ARS TIMACUM”

ZABAVA DO ZORE!

BOBAN ZDRAVKOVIĆ, DRAGANA MIRKOVIĆ I ZORANA MIĆANOVIĆ NA 18. BELMUŽIJADI

Vidimo se

Najava: 18. Belmužijada u Svrljigu prve nedelje avgusta

Javni poziv

Poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja do 8. jula

Na Vidovdan

Međunarodni festival folklora “Igra kolo kraj Timoka” u Svrljigu 28. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano