Search
Close this search box.
VIŠE UMRE NEGO ŠTO SE RODI
Broj pregleda

Broj rođene dece u Svrljigu u periodu od 2007. – 2012.

Podeli sa prijateljima:

Broj rođene dece u svrljiškoj opštini od 2007. do 2012. godine osciluje, a prosečno se godišnje rodi 70 deteta.

01

Prema dobijenim podacima od stručnih službi Doma zdravlja u periodu od 2007. do 2012. godine u Svrljigu se rodilo 496 beba, računajući i 71 rođeno dete u 2013. godini (podaci nisu upisani na grafikonu iznad).

Razačaravajući su podaci mortaliteta u Svrljigu, jer u toku 2012. godine u umrlo je 79 lica sa gradskog područja, odnosno 310 na teritoriji cele opštine, dok je u 2013. godini u samoj opštini umrlo je 68 stanovnika,  a na teritoriji cele opštine blizu 300, što je tri puta više od broja rođenih.

Računica pokazuje da u periodu od deset godina umre oko 3 000 Svrljižana, a rodi se svega 700 dece, što su poražavajući rezultati.

Da li će mere koje sprovodi Opština u narednim godinama uroditi plodom i uticati na rast nataliteta ostaje nam da vidimo.

Takođe, i rezultati popisa stanovništva iz 2012. godine govore da u opštini Svrljig živi 14.424 stanovnika, od koji je veći deo u gradu, odnosno 7.543 stanovnika. A ostatak, 6.878 žitelja živi u 38 sela svrljiških sela.

2 Komentara

  1. hitno referendum o pripajanju GO opštini Pantelej, u protivnom za 5 godina gase se sve državne institucije u Svrljigu, kao i opština a nama sledi egzodus-raseljavanje (onih koji dotle ne izumru prirodno i od gladi).

  2. Hvala nadležnoj službi Doma zdravlja na prikazanim podacima o kretanju broja rodjenh i umrlih na teritoriji opštine Svrljig. Ovo bi trebala da bude tačka dnevnog reda na predstojećoj Skupštini opštine Svrljig, pošto dovoljno govori o budućnosti ove opštine, a o tome Skupština ima svoju odgovornost – odnosno njeni činioci – izabrani predstavnici naroda/glasača, iz političkih organizacija. Treba oceniti dosadašnju politiku u ovoj oblasti, kroz postignute rezultate vladajuće strukture u navedenom periodu 2007-2012., ali i perioda od posmatranog do danas. Dobri rezultati moraju biti jače vidljivi, ali ono što je doneto kao odluka i proizvelo je negativne posledice takodje treba dobiti ocenu ovog tela. U svakom slučaju očekuje se stav Skupštine po ovom pitanju.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

Ul. Ljubovačka

Prekid vodosnabdevanja

Neverovatno

Najveći broj požara u Srbiji ovog proleća evidentiran u Svrljigu

Nedelja

Zajednički koncert KUD ,,Svrljig” i KUD ,,Prekonoga”

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano