Svrljiške novine

OČUVANJE SELA - PRIORITET SRBIJE
Broj pregleda

Ministarka poljoprivrede posetila Svrljig

Podeli sa prijateljima:

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković posetila je danas opštinu Svrljig i sela Beloinje i Prekonogu.

Jelena-Trifunovic

Snežana Bogosavljević Bošković nije prvi put u ovoj maloj opštini.

Naime, ona je kao član odbora za poljoprivredu Skupštine Republike Srbije, opštinu Svrljig posetila prošle godine kada je održana sednica tog odbora u Svrljigu.

Ministarka-u-sali-SO-Svrljig
Ministarka sa poljoprivrednicima u sali SO Svrljig

Ministarka je najpre danas razgovarala sa predsednicom opštine Svrljig Jelenom Trifunović, narodnim poslanikom Milijom Miletićem i predstavnicima opštinske uprave i poljoprivrednika sa svrljiške teritorije o potencijalima u poljoprivredi i turizmu ali i o problemima sa kojima se susreću građani opštine Svrljig, odnosno poljoprivrednici.

Bogosavljević Bošković u Svrljigu je istakla da će ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine posebnim programima i merama raditi na opstanku i razvoju sela u nerazvijenim područjima, jer je to jedan od primarnih ciljeva.

Svrljig sa svojim selima je tipičan predstavnik sela u jugoistočnoj Srbiji. Ova sela su pravi predstavnik tradicionalnog srpskog sela, a ovde su veliki problem. Veliki je broj malih – usitnjenih poljoprivrednih gazdinstava, sa malim posedima, veliki je broj zapuštenih njiva koje se ne obrađuju i mnogo je stare populacije, dok mladi ljudi odlaze u velike gradove misleći da je tamo blagostanje, istakla je ministarka Bogosavljević Bošković.

Krstic
Vlada Krstić

Šef Odseka za privred, Vlada Krstić, upoznao je ministarku i njene saradnike sa trenutnim stanjem u poljoprivredi, brojem grla stoke, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, brojem obradive zemlje i plodnih useva, ali i istakao sa kakvim se problemima susreće svrljig kada je u pitanju broj grla stoke koji je smanjen za razliku od predhodnih godina.

Svrljig je jedna od najnerazvijenih opština, ali opština sa jednom veoma bogatom tradicijom i autohtonim vrstama koje su specifične na području Srbije. Svim snagama se trudimo da pomognemo poljoprivrednicima I imamo razne mere za te namene, poručio je Vlada Krstić.

Predsednica-opstine-Svrljig

Predsednica opštine Svrljig uručila je ministarki dopis sa obrazloženim problemima, a i predlog projekta o vraćanju pašnjaka lokalnim samupravama, jer postoji potencijalni investitor koji želi da uloži oko 35 miliona eura na izgradnji i pokretanju farme na potezu Device.

Svrljiska-ovca-u-Beloinju

Nakon radnog sastanka u Svrljigu poseta je nastavljena u svrljiškim selima Beloinje i Prekonoga. Ministarka i saradnici na čelu sa predsednicom opštine i narodnim poslanikom obišli su gazdinstva stočara Gorana Vasića i Dejana Mitića.
Domaćinstvo porodice Vasić u Beloinju ima stado od stotinak ovaca, ali se, pored toga, bavi i seoskim turizmom i u domaćinstvu ima 5 kategorisanih soba.

Kategorisane-sobe-u-Beloinju
Domaćinstvo u Beloinju

Domaćinsto Mitića u Prekonogi bavi uzgojem koza i jedno je od najvećih u regionu.

Mitic
Prekonoga – Gazdinstvo porodice Mitić

Na kraju posete ministrka je istakla da Svrljig i druge slične opštine treba da budu prepoznatljive po posebnim proizvodima dobrog kvaliteta, kao što je svrljiško jagnje, sir i lekovito bilje.

NAJNOVIJE NA PORTALU

PROMO

Auto centar Timok: Nalepnica na licu mesta, bez odlaska u MUP

Vozači iz cele Srbije

Održan 7. Hard Enduro u Svrljigu

Presveta Bogorodica Neopalima kupina

Svrljiški vatrogasci obeležili slavu Sektora i vatrogasno-spasilačke jedinice

Sve je to fudbal

FK Svrljig doživeo težak poraz od OFK Brzog Broda u 5. kolu Zone Centar

Slava pčelara

Obeležena pčelarska slava Prepodobni Simeon Stoplnik u Pirkovcu

Akcija policije

Velika grupa migranata uhapšena u Svrljigu (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

FOTO+VIDEO

MILETIĆ NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE POKRETA „MERI“: Hitna pomoć je potrebna malim opštinama!

Potrebno je!

MILETIĆ: Da svaka predškolska i školska ustanova ima logopeda! (VIDEO)

Reči sa sednice

Miletić na sednici SO Svrljig citirao delove iz autorskog teksta Nikole Jovanovića, EVO I ZAŠTO

Odličan predlog

MILETIĆ: POVEĆATI MINIMALAC NA 75.000 DINARA I MINIMALNU PENZIJU U VISINI POTROŠAČKE KORPE

Drugi po redu

Domaćin Miholjskih susreta 2024. godine – MZ PREKONOGA

Veliki problem radnika

MILETIĆ: Očekujem da će novim ministar privrede rešiti problem radnika koji su izgubili posao! (VIDEO)

Odlična vest

POSLANIK IZ SVRLJIGA TRAŽI PRODUŽETAK BOLOVANJA ZA SVE MAJKE, EVO I NA KOLIKO! (FOTO+VIDEO)

Svaka čast!

MILETIĆ TRAŽI BESPLATNE UDŽBENIKE ZA DECU IZ NERAZVIJENIH SREDINA

One Response

  1. Samo nam ovi odozgo dolaze, gledaju i obećavaju, čista folirancija i jeftin marketing, a za uspeh su ustvari zaslužni obični ljudi. Tolike godine prođoše i tolika obećanja, a još uvek nijedan ozbiljan investitor nije došao kod nas. Kad budem video da ste ustvari i nešto konkretno uradili za ovu našu opštinu osim hleba i igara koje traju 3 dana, imaćete i moj glas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *