TRADICIJA

Učenicima OŠ “Dobrila Stambolić“ besplatne članske karte

Broj pregleda

Učenici prvog razreda osnovne škole  “Dobrila Stambolić“ posetili su juče biblioteku “Gordana Todorović“ koja radi u okviru Centra za turizam, kultru i sport, stoji na zvaničnom sajtu Centra za kulturu.

OS-DOBRILA

Osnovci su posetili Biblioteku povodom dana osnivanja Građanske knjižnice i čitaonice osnovane 1935. godine.

Osnovna-skola

Učenicima su juče uručene besplatne članske karte, a bibliotekar Zorica Branković Basarić upoznala je nove članove sa radom biblioteke i knjižnim fondom primerenom njihovom uzrastu.

VREMEPLOV: Juna 1935. godine, u Svrljigu je osnovana Gradjanska knjižnica i čitaonica, koja je bila ustrojena prema propisima Ministarstva prosvete iz 1924. godine.

O prvoj svrljiškoj biblioteci, naravno ne računajući one pri crkvama na području svrljiškog kraja, u knjizi Uspon Svrljiga iznose se podaci o broju članova, bilo ih je te 1935. godine – 20, i da je u blagajni Građanske knjižnice bilo na kraju godine osnivanja 4.438 dinara. Autor ne navodi sa koliko je knjiga raspolagala tadašnja biblioteka, ali se zna da je tadašnji predsednik čitaonice i knjižnice bio Žika Dikić a sekretar i blagajnik Živojin S. Ilić, ćurčija, koji je ovu funkciju vršio i u mnogim drugim tadašnjim građanskim udruženjima ove varoši.

Pročitajte i

1 Komentar

  • tako i treba!ne mora sve da se placa1

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *