Search
Close this search box.
YU 1 ATF
Broj pregleda

Svrljiški radio amateri

Podeli sa prijateljima:

Radio klub ”Svrljig” koji nosi oznaku ”YU 1 ATF” osnovan je pre nekoliko godina, ali praktično je počeo sa radom krajem oktobra prošle godine, od kada je konačno dobio svoje prostorje, stoji na isečku iz novina koje su objavile devedesetih godina početak rada radio kluba.

radio-amateri-Svrljig

Nakon poplava koje su zadesile našu zemlju, radio amateri su jedni od najzaslužnijih za uspešnu koordinaciju i vezu sa ugroženim stanovništvom. Radio amateri kažu da kada je sve u prekidu, mobilni telefoni, internet, fiksni telefoni, radio stanice rade i zato su oni i dan danas aktivni, bar u nekim gradovima.

Svrljiški radio klub davno je ugašen, ali, s obzirom kakve nas nepogode mogu snaći, možda je vreme da se radio amaterizam vrati u ovaj kraj.

Inače, sedište radio kluba ”Svrljig” je na adresi Radetova broj 37, iza zgrade Opštine, gde i dan danas postoje poslovne prostorije koje čekaju na adaptaciju.

Izborna konferencija…

Godišnja izborna konferencija radio kluba ”Svrljig” – YU 1 ATF održana je u petak, 28. 03. 1986. godine, u 14 časova u sali Opštine Svrljig, stoji u zvaničnom dokumentu ovog kluba.

Vremeplov…

U periodu od 1. aprila 1986. godine do 18.02.1987. godine urađeno je 1.640 veza na KT – radio uređaju FT707, od toga 1000 veza je urađeno na SSB delu i 640 veza na CW (telegrafijom).

Od 1986 do 1987 Klub je učestvovao u brojnim akcija
– Akcija Crvenog krsta pod nazivom ”Drug drugu”
– Kup Saveza radio amatera Jugoslavije – vežba elektron 86′

Za svoj rad ovaj klub osvojio je vredni broj priznanja, a jedna od njih je i ”Užička republika”. Dobili su Spomen diplomu iz Štipa – Makedonija, ”14. Travnja” – Hrvatska, ”W100LZ” – Sjedinjene američke države, ”Crveni barjak 86” – Jugoslavija, jubilarnu diplomu regiona ”Zenica” – Bosna, bronzanu plaketu ”Nikola Tesla” (sa likom Nikole Tesle) jedno od najvećih priznanja SRJ.

Svrljiški amateri su održali i potvrdili veze sa (QSL kartama) mnogim državama sveta, a neke od njih su: Nigerija, Kajmanska ostrva, Južna Afrika, Indonezija, Australija, Japan, Egipat, Pakistan, Sibir, Rusija, Oman, Alžir, jednom rečju za Svrljig su čuli ljudi iz čitavog sveta zahvaljujući amaterima i dobili QSL karte u znak održane veze.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Praznik rada

Prvomajska čestitka predsednika opštine Svrljig Miroslava Markovića

Izbori 2024

Proglašena lista ,,Aleksandar Vučić – Svrljig sutra” pod rednim brojem 2

Informacija za građane

Obaveštenje JKSP-a povodom nastupajućih praznika

Politika

Ovo su budući ministri u Vladi Republike Srbije

Izbori 2024

Saopštenje predsednika opštine Svrljig povodom navoda odbornika Petkovića

Izbori 2024

Novi DSS predao listu za lokalne izbore u Svrljigu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano