Svrljiške novine

DA SE NE ZABORAVI
Broj pregleda

Petnaest godina od NATO bombarodavanja

Danas je 15 godina od početka NATO bombardovanja tadašnje SRJ, a odluka o vazdušnim udarima na Srbijum, odnosno SRJ, doneta je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan.

15.-godina-od-nato-pakta

Na dan obeležavanja petnaestogodišnjice od početka NATO bombardovanja tadašnje SRJ, pomoćnik predsednika opštine Svrljig Marko Mladenović, njegovi saradnici i članovi boračkih organizacija položili su vence u Gradskom parku.

polaganje-venca-2014

“Ovih dana zemlje NATO-a i međunarodna zajednica priznale su da nisu imale prava da bombarduju našu zemlju 1999. godine, poredeći situaciju na Krimu sa bombardovanjem naše zemlje. Slaba nam je to satisfakcija, jer je tada poginulo nekoliko hiljada naših građana. Stara narodna kaže “ljudski je praštati, ali ne treba zaboravljati”. Mi, kao narod, imamo kratko pamćenje. Svako dete treba da zna slučaj svirepog ubistva male i nedužne Milice iz Batajnice i stotine drugih nevinih ljudskih života, i bombardovanje naše plodne zemlje radioaktivnim materijalom.”

Okupljeni su minutom ćutanja odali poštu svim nastradalima tokom NATO agresije.

Da podsetimo NATO bombardovanje počelo je tačno u 19 časova i 55 minuta, kada su pale prve bombe bačene na vojne ciljeve u Batajnici. Tokom njegovog trajanja poginulo je ili nestalo 1.008 pripadnika vojske i policije, od čega je 659 pripadnika vojske, a 349 pripadnika policije. Ranjeno je oko 6.000 civila, medju njima 2.700 dece. U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Poslednji napad dogodio se 10. juna, u 13.15 nedaleko od Kosovske Kamenice, nakon koga su se oglasile i sirene koje su označile i prestanak rata.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

1 Komentara

  • sramota,za ovaj cin samo pet coveka,sramota!

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *