Шанса за младе на селу

Broj pregleda

Оснивачка скупштина Удружења козара јужне Србије одржана је у недељу 22. децембра ове године у сали Скупштине општине Града Ниша. Скупштини је присустовало више десетина представника козара из седам округа, а скуп су подржали и поздравили присутни представници Министарства пољопривреде и Одсека за пољопривреду Ниша.

poljoprivreda

Највећи акценат стављен је на развијање села кроз пројекте за младе.

У име Сврљига скупу је присутвовао и учествовао у њеом раду, председник општине Сврљиг, Милија Милетић.

Верујем да ваше Удружење има будућност уз подршку локланих самоуправа и надлежног министасртва. То је шанса за људе на селу да живе од села али мора се учинити више са највишег места из Скупштине Србије која мора из свог буџета да издвоји најмање седам одсто за помоћ појопривреди. Да би се то и остварило веома је битно да имамо свог представника у Скупштини Србије. Примера ради морамо се заложити да се помогне свима једнако и малим пољопривредним газдинствима. Једна од аномалија је да се премије за млеко дају тек домаћинствима које дају за преко 3,5 тоне млека. Морамо се заложити да та количина буде мања а премија за млеко већа и тако редом али, понављам, за то је потребан наш представник у Скупштини Србије – истакао је Милетић.

Он је истако пример сврљишке општине где се за помоћ пољопривреди издаваја 10 % из буџета, где се даје већа помоћ на селу него у граду, за младе брачне парове, породиље и новорођенчад.

Морамо учинити такве напоре да људи на селу схвате на мислимо на њих и да им свесрдно помажемо да они који су на селу моге да живе од села и да им се створе услови за живот слични онима које људи имају у граду, нагласио је председник Милетић.

Тога ради председник Милетић је сугерирао козарима да на челу свог Удружења бирају најбоље и најагилниеј домаћине који ће се својски заложити за све који живе на селу, првенствено младе који су будућност развоју пољопривреде.

Аутор и фото: Редакција младих новинара
Реализација пројекта: ”Млади новинари”
Пројекат финансира: Министарство културе и информисања Републике Србије

Pročitajte i

Komentar

Your email address will not be published.