Search
Close this search box.
12. SEDNICA SKUPŠTINE
Broj pregleda

SO Svrljig: Žustra ali ipak konstruktivna

Podeli sa prijateljima:

Predlozima, polemikom i konstruktivnom raspravom počela je 12. redovna sednica SO Svrljig.

СЕДНИЦА-СО-СВРЉИГ

Odbornik SNS u lokalnoj skupštini Dragan Petrović zahtevao je od Skupštine da se prilikom izrade i projekcije budžeta uključi i šira javnost, privatnici, političke partije i svi zainteresovani.

dragan-petrovic-sns

Šef Odseka za budžet i finansije Marina Savić ocenila je ovaj zahtev kao besmislen, jer odeljenje za budžet i finansije postupa isključivo po uputstvima Ministarstva finansija Republike Srbije.

–  Besmisleno iz razloga što u procesu i proceduri odeljenje za budžet za finansije postupa po uputstvima Ministarstva finansije. A u toku je prikupljanje finansijskih planova indirektnih korisnika budžeta – istakla je Savić.

opstina

Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić ocenio je nameru odbornika Petrovića kao dobronamernu, ali da ipak Odsek za finansije postupa po propisima ministarstva, te da bi u budućem periodu mogao da se primeni i predlog opozicije.

U nastavku, pre usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, na zahtev Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Svrljig, Opština je dostavila izveštaj u kojem su prikazani iznosi sredstava utrošeni za finansiranje medija u periodu od 1. januara 2013. godine do 1. oktobra 2013. godine.

videnovic

–  Za milion dinara koliko je uzela televizija ”Laser” za ovaj period, trebalo bi da prenosi sednice Skupštine u celosti, s 
obzirom da program i prostor to dozvoljavaju. Molim predsednika opštine da obeća da će iskoristiti svoj autoritet da predloži našu ideju predstavnicima ovog medija – kazao je odbornik DS Milan Videnović.

Miletić je istakao da on ne odlučuje i ne uređuje program medija, te da je uređivačka politka medijskih kuća njihova lična stvar.

Inače, sredstva za medije u prethodnom mesecu umanjena su za 10%.

Odbornici su dosta raspravljali i polemisali povodom tačke Predlog Rešenja o usvajanju izveštaja o ostvarenju budžeta u periodu od 1.1.2013. – 30.9.2013. godine.

Najviše primedbi odbornika opozicije palo je na izvršenje budžeta JP Direkcije za izgradnju Svrljiga. Kako su odbornici opozicije istakli do sada je budžet ostvaren sa samo 33 % što je s obzirom na značaj ovog Javnog preduzeća, neshvatljivo malo.

Bazen promašaj, trebalo je hala da se gradi!

RAdovan-Mitic

–  Mene građani vole, mi smo druga stranka po jačini i možemo svakome da brknemo u oko. Ovde je poenta oko realizacije procenata kod pojedinih organizacija pod patronatom opštine. Zašto se malo gradilo u  Svrljigu? Bazen je promašaj iz kog nećete uspeti da se isčupate, bilo bi bolje da ste završili sportsku halu – poručio je šef odborničke grupe SPS Radovan Mitić.

Radovan Mitić imao platu k’o ministar!

Mitić je dotakao i temu plata u Opštinskoj upravi, sa akcentom da je visoka u odnosu na stepen nerazvijenosti opštine, ali  je načelnica Odseka za budžet i finansije odmah odgovorila i istakla da su plate u skladu sa zakonom u visini sa stručnom spremom radnika. Ona je istakla da su Radovan Mitić i Slavica Božinović, kada su bili na vlasti, imali najveće plate u istoriji Opštine Svrljig.

Marina-Savic

–  Dok je Radovan bio na vlasti imao je najveću platu u istoriji Opštine Svlrjig, ona je iznosila preko sto hiljada dinara, faktički, imao je veću platu i od pojedinih ministara u to vreme – istakla je Marina Savić.

Ona je na kraju zaključila da budžet Opštine, u to vreme, nije bio znatno oštećen jer je ova politička opcija bila veoma kratko na vlasti.

Nakon izlaganja Savićeve, šef odborničke grupe SPS-a je opomenut od strane predsednice SO Svrljig zbog ličnog obraćanja Marini Savić i iznošenja stvari iz privatnog života.

odbornici

Ostatak sednice tekao je u znaku solidarnosti, konstruktivnih predloga i vlasti i opozicije i konkretnim predlozima. Usvojene su tačke Predlog Odluke o držanju i zaštiti domaćih i egzotičnih životinja na području Svrljiga, Predlog Odluke o stopi amortizacije u Opštini Svrljig, za kkoju se umanjuje vrednost nepokretnosti, osim zemljišta, koja čine osnovicu poreza na imovinu obaveznika koji ne vode poslovne knige, Predlog Odluke o koeficijentima za utvrđivanje poreza na imovinu za nepokretnosti obaveznika koji vode poslovne knjige u opštini Svrljig, Predlog Odluke o visini stope poreza na imovinu u Opštini Svrljig, Predlog Odluke o uslovima i načinu finansiranja potreba u oblasti sporta, Predlog Odluke o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji opštine Svrljig, Predlog Odluke o formiranju anketnog odbora za preispitivanje  načina korišćenja novčanih sredstava dodeljenih privatnim preduzetnicima na teritoriji opštine Svrljig iz Republičkog Fonda za razvoj.

4 Komentara

  1. Gospodin Radovan, da je ostao na mestu predsednika skupstine do sada bi ostetio opstinu za nekoliko miliona dinara. Zamislite kad je za tri meseca primio blizu pola miliona. Sta reci, koju poruku……

  2. tv laser uzeo milion dinara???????????????????????
    Belami,niska,bubamara, sta je ovo????????????
    Niske novine uzimaju vece pare od svrljiske??
    Smesno iskreno,ovo je kao prica o gasu iz rusije?!na stetu domacina!

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano