Search
Close this search box.
BORBA PROTIV NAPUŠTENOG ZEMLJIŠTA
Broj pregleda

„Ruralni razvoj – Efikasno upravljanje zemljištem“

Podeli sa prijateljima:

Juče je u Opštini Svrljig prezentovan projekat pod nazivom „Ruralni razvoj – Efikasno upravljanje zemljištem“. Svrljig je jedna od sedam opština u Srbiji, izabrana za pilot projekat.

Milija-Miletic---GIZ

U oblasti komasacije i borbe protiv napuštenog poljoprivrednog zemljišta biće podržano sedam opština: Paraćin, Knjaževac, Negotin, Boljevac, Svrljig, Žitorađa i Pirot.

Projektom „Ruralni razvoj – Efikasno upravljanje zemljištem“ predviđeno je da se uspostavi odgovarajući pravni okvir i ojača sposobnost Uprave za poljoprivredno zemljište pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali i pilot opština koje će uskoro biti odabrane.

Potpisali ugovor za učešće na ovom projektu rukovđeni ciljem unapređenja poljoprivrede. Preduslov za to je komasacija, i za početak određeno je 320 hektara na potezu katastarskih opština Niševac, Plužina i Lalinac, istakao je predsednik Miletić.

Direktna korist sprovodjenjem komasacije i sprovodjenja ovog projekta, bilo bi poboljšanje uslova života i rada poljoprivrednika, kroz smanjenje troškova proizvodnje i povećanje prinosa.

Sastanak

Projekat „Ruralni razvoj – Efikasno upravljanje zemljištem“ ima za cilj da pomogne i osposobi državu i opštine, kao i poljoprivredne proizvođače da budu bolji, racionalniji i efikasniji vlasnici poljoprivrednog zemljišta. Projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a predviđeno je da traje 3 godine (1/2013.-12/2015. godine). Budžet od 3.78 miliona eura finansira Evropska unija sa 2.78 miliona eura i Ministarstvo za ekonomsku saradnju Nemačke sa 1 milion eura.

Jedan od važnijih rezultata Projekta biće i izrada Geografskog informacionog sistema koji treba da omogući bolju kontrolu korišćenja i efikasno upravljanje poljoprivrednim zemljištem, bolje planiranje i sprovođenje zemljišno-ruralne politike. Taj sistem raspolagaće svim mogućim informacijama i podacima o parcelama, kao što su: površina, vlasnik, korisnik ili zakupac, način korišćenja, kultura koja se gaji, pedološke karakteristike zemljišta…

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano