Search
Close this search box.
USVOJENO SVE I NA VREME
Broj pregleda

Održana osma sednica skupštine Opštine

Podeli sa prijateljima:

U utorak, 11. juna, održana je osma sednica Skupštine opštine Svrljig na kojoj su usvajanje Odluke o završnom računu budžeta za 2012. godinu i Odluka o donošenju regionalnog plana upravljanja otpadom Niškog regiona bile glavne tačke diskutanata.

SO-Svrljig-8-sednica
U glasanju jednaki

Nakon što su jednoglasno usvojeni dnevni red i zapisnik sa sedme redovne sednice, odbornici su imali prilike da se upoznaju sa Predlogom odluke o završnom računu budžeta Opštine Svrljig za 2012. godinu. Izvestilac po ovoj tački bila Savić Marina, načelnik službe za finansije Opštine.

Prva osnovna odluka doneta je u iznosu od 338 750 000 dinara. Budžet je pretrpeo dve izmene. Imali smo izmenu odluke o budžetu gde je iznos uvećan na 444 440 000 dinara i druga izmena gde je budžet uvećan na 453 550 000 dinara i u odnosu na ovaj iznos i računati su procenti koji su sadržani u ovoj odluci, predočila je odbornicima Savić Marina.

Što se tiče samog toka finansiranja u 2012. godini doneto je rešenje od strane Opštinskog veća o upotrebi sredstava stalne budžetske rezerve te su sredstva u iznosu od 150 000  dinara raspoređena Štabu za vanredne situacije.
Inače, Načelnik opštinske uprave doneo je tri odluke o preusmerenju sredstava u 2012. godini u okviru apropriacija koje su već opredeljene odlukom o budžetu za 2012. godinu, a načelnik odeljenja za budžet i finansije doneo je osam rešenja o raspoređivanju namenskih sredstava u budžetu za 2012. Time je uvećan budžet za 24 128 000 dinara. Sva ova rešenja sadržana su u drugoj izmeni dopune Odluke i sadržana u iznosu od 453 miliona. U odnosu na prvu odluku budžet je uvećan za 114 800 000 dinara i ostvarenje budžeta je bilo 89,95 % u odnosu na plan za 2012. godinu, što nadležni za finansije smatraju izuzetno dobrim ostvarenjem kakvo Opština nije imala u proteklih 10 godina. Prihodi u 2012. godini ostvareni su u iznosu 413 626 015 dinara. Ukupni rashodi iznosili su 401 456 000 dinara, te je ostvaren i višak prihoda u iznosu od 11 969 000 dinara koji su prenešeni u ovoj godini.

DS-Svrljig
Svrljiške demokrate

Predstavnici Demokratske stranke ocenili da „budžet nit smrdi, nit miriše“.

Kada bi neki laik, ili neko sa strane pogledao ovaj budžet ne bi imao nikakvih zamerki. S druge strane ne bi mogao primetiti neku preteranu iskazanu politiku koja je u njemu sadržana jer budžet prostim rečnikom rečeno niti smrdi niti miriše, bar po meni. Ovde je jasno iskazana volja većine da se da prednost razvoju poljoprivrede i to je ono što se i vidi u prvi mah, i to je u redu jer su građani za to i glasali, naglasio je Đorđević Miloš odbornik Demokratske stranke i dodao da bi budžet bio transparentniji da je krojen od strane DS-a.

U nastavku Đorđević je dodao da bi politika DS-a podrazumevala ulaganje u kapitalne investicije i stvaranju boljeg privrednog ambijenta. Dragan Petrović, odbornik Srpske napredne stranke istakao je da postoje mesta za ozbiljnu kritiku postojećeg budžeta Opštine.

1DraganPetrovicJa ne vidim da u tom budžetu i u budžetu koji je prohtevan za 2013. godinu ima razvojih stvari. Suština budžeta treba da bude koncipirana tako da iz njega može da se obezbedi bolji ekonomsko privredni ambijent, rekao je Petrović.

On je takođe istakao da postoji mogućnost uskraćivanja sredstava marginalnim sredinama kao što je Svrljig.

Jednostavno će konstantovati da se sredstva ne troše racionalno, da se ne popravlja privredni ambijent u onoj meri u kojoj bi trebao da se popravi, naglasio je Petrović Dragan (SNS).

Jedan od tri predstavnika Naprednjaka na kraju svog izlaganja kazao je da je potrebno činiti efikasne stvari koje bi bile u korist Opštine i njenih građana. Socijalisti su ovog puta oštro kritikovale rad lokalne vlasti. Mitić Radovan predsednik OO SPS Svrljig, istakao je problem manjeg broja radnika i novootvorenih radnih mesta.

U tom delu pomaka skoro i da nema. Sve što ima to je kozmetičke prirode, veoma mali broj radnika. Znamo da imamo Mitic-Radovantekstilnu branšu gde se malo više radi, to je nisko akomulativna branša gde se veoma malo zarađuje, ne može mnogo da se uzme od poreza i optšina kao lokalna samouprava ima veliki problem da zaradi na taj porez, prosto i narodski rečeno, saopštio je Mitić.

Jeremijic-Goran Predsednik OO SNS Svrljig, Jeremijić Goran, je izrazio dodatnu sumnju u reviziju završnog računa budžeta za 2012. godinu koja je izvršena od strane privatne revizorske kuće te najavio i tužbu pred nadležnim sudom jer smatra da postoje vidna neslaganja računa u pojedinim kontima.

Sve sumnje otklonila je načelnica finansija, Savić Marina, rekavši odbornicima da se proračuni dobijaju iz računara i da ne postoji mesta za bilo kakve greške u završnom računu.

jug
Rukovodilac Regionalne razvojne asocijacije Jug – Avramović

Što se tiče učešća u osnivanju i poslovanju Regionalne deponije Keleš, na loklaciji kod Doljevca, u čemu učestvuje sedam okolnih i sve gradske opštine Niša, rukovodilac Regionalne razvojne asocijacije Jug,  Avramović Bojan, objasnio je odbornicima zakonsku neminovnost i brojne ekološke prednosti rešavanja problema otpada na ovaj način, pa su obadve odluke prihvaćene bez primedbi.

U nastavku sednice odbornici su usvojili  izmene prestankom mandata i izborom novih članova-u Nadzornim odborima, javnih preduzeća i ustanova.

Pod tačkom odborničkih pitanja istaknut je problem taksi stanice kod gradske autobuske stanice i pohvaljeno angažovanje JKSP Svrljig u sređivanju ulice Riste Vujoševića, kao i uređenje javne rasvete u Svrljigu, uz predlog da se to obavi i u selima.

5 Komentara

  1. šta reći,godinama se govori o ulaganjima u poljoprivredi u opštini Svrljig,ali gledano sa strane tu nema nekog velikog pomaka.Ako za jednu godinu ne podignemo stočni fond bar za 30 krava i 150 ovaca može se slobodno reći da ulaganje u poljoprivredu nije uspelo.Treba uložiti u osnivanju novih farmi i proširenju postojećih i obezbediti plasman robe na tržište.Uzalud pomoć u kupovinu mehanizacije,jeste da ta mehanizacija olakšava posao,ali ne vraća uloženi novac.Treba ulagati u osnovna sredstva koja će nam vratiti pare,kada mi proizvedemo robu i uspemo da je plasiramo na tržište lako ćemo kupiti mehanizaciju.Treba pomoći mladim ljudima koji imaju iskrenu volju i želju da se bave ratarstvom,voćarstvom,povrtarstvom,stočarstvom ili bilo kojom granom poljoprivrede a ne ljudima koji se već time bave i održavaju stada u nekom stalnom nivou a nikako ih ne povećavaju,na taj način se uzalud troši novac.Znači novac uložiti samo u proširenja stada,voćnjaka,površina pod ratarskim kultiurama,voćem i tako dalje.Dobro bi bilo subvencionirati kupovinu zemlje licima koja žele da povećaju obradive površine s time da tu zemlju obrađuju narednih minimum 5 godina.Moramo naći načina da počnu da se obrađuju sve obradive površine,onog trenutka kada budemo prošli atarom naše opštine i ne vidimo da parcele leže u parlogu biće nam jasno da smo uspeli sa ožiivljavanjem poljoprivrede. Normalno netreba zanemariti ni ulaganja u grad,kad nam bude jako selo biće i jak grad.Plodna zemlja je pokretač svega jer sve što je potrebno čoveku da bi živeo sve dolazi iz ZEMLJE.

  2. Cestitam Vam na objektivnosti. Citajuci razne forume, fb strane i sajtove mogu slobodno reci da ste jedini pravi i objektivni izvestioci iz opstine Svrljig. Jos jednom cestitam i zahvaljujem sto prenosite bas onakvu sliku kakva je u stvarnosti.
    Stefanovic M.

  3. Prosto me sramota kad vidim koliko neobrazovanih ljudi sedi u skupstini dize ruke i nista ne radi a prima platu. tOGA NIGDE NEMA. Posle trazimo idealan budzet koji nikada dobiti necemo dok se stvari ne promene.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano