Raspored Bogosluženja

Paljenje Badnjaka u Svrljigu i Drajincu

Srpska pravoslavna crkva i vernici slaviće u nedelju Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu Božića – rođenje Isusa Hrista. Badnjak će se ove godine paliti ispred crkve u Svrljigu i Drajincu.

Crkva-Svrljig

Badnji dan je i poslednji dan Božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika Rođenja Isusa Hrista, praznika cele porodice, koja je tada na okupu. Tim povodom Crkvenoopštinski upravni odbor svrljiške crkve “Car Konstntin i Carica Jelena“,  svim verujućim hrišćanima svrljiškog kraja čestita  nastojeće praznike, sa željom da ih dočekate i proslavite u miru i svakom istinskom blagostanju!

Ove godine pored tradicionalnog običaja paljenja Badnjaka u Svrljigu, ispred crkve, Badnjak će se paliti i ispred crkve u selu Drajinac, 6.januara 2013.godine u 16.30 časova.

Raspored Bogosluženja:

Badnji dan, nedelja, 06.01.2013.g. Sveta Liturgija u 08:00 časova
Prvo paljenje Badnjaka u 15:00 časova u Svrljigu
Drugo paljenje Badnjaka u 16:30 časova ispred crkve u selu Drajinac

+

Roždestvo Hristovo Božić, ponedeljak, 07.01.2013.g. Sveta Liturgija u 08:00 časova.

+

Sabor Presvete Bogorodice – Drugi dan Božića, utorak 08.01.2013.g.
Sveta Liturgija 08:00 časova u crkvi Sv. Nikole u Drajincu

+

Sveti Stefan, sreda 09.01.2013.g.
Sveta Liturgija u 08:00 časova u crkvi Svetog Ilije, selo Niševac.

O Badnjem danu

Dan pre Božića naziva se Badnji dan. Za njega su vezani veoma lepi običaji. Pre sunčevog izgreva seku se badnjaci ili veseljaci. Domaćin unosi badnjak u kuću na desnom ramenu, a za njim idu ukućani. Posle toga domaćica ga posipa medom, vinom i pšenicom. Badnjak se unosi u kuću i stavlja na ognjište da do ujutru gori. U kuću se takođe unosi i slama.

Inače, badnjačka večera treba da bude raznovrsna ali i strogo posna. Domaćica priprema badnjački kolač, ribu prženu na ulju, med, vino i pasulj. I deca posebno vole Badnji dan zbog darivanja slatkiša. Običaj je da se po slami i po ćoškovima kuće pobacaju orasi i drugi slatkiši, a deca da ih traže i pijuču kao pilići. Na ovaj dan ljudi su srećni, u domovima vlada mir jer ovaj dan predstavlja praznik pun ljubavi, dobrote i praštanja.

 

Mir Božiji
Hristos se rodi !

Starešina crkve,
Jerej
Strahinja Eraković

Pročitajte i

Crkva, foto: Svrljiške novine

Nova rasveta obasjala svrljišku crkvu

Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene dobila je novu spoljašnu rasvetu. Naime, proteklog vikenda izvršena je sanacija stare novom LED rasvetom u porti svrljiške

Preobraženje, ikona, foto: M.M.

Danas obeležavamo Preobraženje Gospodnje

Praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika, danas obeležavaju Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici. Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *