Search
Close this search box.
Sa 10 miliona evra
Broj pregleda

Rusi pokreću ”Herbogal” i ”Sien”

Podeli sa prijateljima:

U ime opštine Svrljig, predsednik Milija Miletić  potpisao je danas pismo o namerama sa potencijalnim ruskim investitorom Ljevom Aleksijevičem direktorom kompanije ”Galaktika inc.” iz Moskve. 

SIEN Svrljig

Konkretno, kompanija ”Galaktika inc.”  koja, pored široke palete proizvoda, nudi i kompletne spoljno-trgovinske usluge između Republike Srbije i Ruske Federacije, želi da investira u Svrljig. Pogodno zemljište za voćarsku proizvodnju i idealni klimatski uslovi, sve to uz dugu voćarsku tradiciju,  prednosti su kojim naša opština raspolaže i nudi domaćim i stranim investitorima ali i ostalim ulagačima.

Po rečima predsednika opštine Svrljig, investicije bi trebalo biti usmerene na otvaranje pogona ”Herbogala” i ”Siena”.  Ali pre svega potrebno je rešiti pravno imovinsko stanje Herbogala, ali i problem Siena koji je za sada u stečajnom postupku. Faktički, ukoliko bi se što pre krenulo u rešavanje ovih pitanja, opština Svrljig bi stvorila ambijent za otvaranje novih radnih mesta i upošljavanje određenog broja ljudi.

U ovim objektima se planira ogromna investicija, blizu 10 miliona evra. Ali pre toga moramo rešiti sve probleme koji bi nam bili eventualna prepreka na putu, počevši od pravno imovinskih situacija, rekao je Milija Miletić.

Milija Miletic2

Tim povodom danas je u kabinetu predsednika opštine Svrljig potpisano pismo o namerama i ujedno načinjen  prvi korak ka zbližavanju i jačanju partnerstva između ove ruske kompanije i opštine Svrljig.

Moja je obaveza da svi zajedno prionemo u rešavanje svih problema, ukoliko ih bude bilo. Siguran sam da će nam u susret izaći i predstavnici Vlade ali i određenih Ministarstva, koji imaju isti cilj, da pomognu zarad boljeg života svih građana, a moja je obaveza da obezbedim adekvatne i bolje uslove za život mojim Svrljižanima, naglasio je Miletić nakon potipsivanja.

Direktor ruske kompanije Ljev Aleksijevič objasnio je prisutnima o kakvom ulaganju se radi. Iskoristio je priliku i prisutnoj delegaciji je predočio prednosti i kvalitete opštine u kojoj želi da ulaže u razvoj agro biznisa.

Zaista imate jako kvalitetnu sirovinu. Moja je namera da pokrenem proizvodnju koja bi pokrila visoku finalizaciju voća i povrća kod vas. Iskreno, nadam se da ćemo u tome uspeti, izjavio je Aleksijevič.

Saradnju između opštine Svrljig i ruskog investitora podržali su i predstavnici Srpsko-ruske privredne saradnje.

Ovo je prvi korak koji će usloviti da za gospodinom Ljevom dođu i drugi investitori koji žele da ulažu u oblasti agro biznisa i turizma, znajući da Svrljig raspolaže velikim turističkim potencijalima.

Sien Svrljig ognjiste
Sien Svrljig

Na kraju je rečeno da ukoliko bude bilo potrebe vodiće se razgovori da Svrljig postane član kolektivnog udruženja Srpsko-Ruske privredne saradnje kako ova priča bila kompletna.

Kako nezvanično saznajemo ova giganstka firma ”Galaktika inc.” snabdeva konzerviranom hranom vojsku Ruske Federacije, što ne isključuje mogućnost da bi se objekti u Svrljigu koristili za iste ili slične namene.

7 Komentara

  1. El ovo isti Rusi sto su trebali da grade bazen?Predsednice lokacija Progresa je i veca i bolja a i stanje je cisto sto se tice vlasnicke strukture.Kad ljudi zele da uloze pare to odmah i mogu!

    1. Cisto, cisto stanje, Kaciga potpalio ljudi, pojedini pokrali sve zivo, cak i stakla polupali na goli zidovi koji su ostali, ocistili ste ga samo tako… Ama sredili ste onakvu fabriku za sad cistu i po mogucstvu odmah, veliku investiciju…
      Da se bar mali delic ovoga ostvari sto pre i da makar 5 porodica dobiju svoju sigurniju buducnost.

  2. Ovo je samo pismo o namerama. Do realizacije je to jos daleko. Naravno da se svi nadamo da ce do toga i doci, mada ja cisto sumnjam. Taj bivsi Herbogal su u zadnjih godinu dana obilazili i Nemci i Rusi i Italijani i nasi novokompovani bogatasi iz Beograda pa nista. Daj boze da od ovoga nesto bude…

  3. sa tehničke strane,što se tiče fabrike stolarije”SIEN”ona može već sutra da počne sa radom,uz neznatna ulaganja u rekonstrukciju trafostanice.Inače ova fabrika ima kapacitet 2-3000 kom stolarije mesečno,što bi uposlilo 60-70 radnika.Fabrika poseduje opremu koja i danas zadovoljava svetske standarde o bezbednosti i kvalitetu.Najveći problem je to što je u vlasništvu “Nišprojekta” koji joj je otvorio stečaj.Nadamo se da će drzava naci nacina da se ova fabrika osposobi za rad.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano