Alternativni vidovi energije
Broj pregleda

Posle Italijana investiraju Nemci?

Nemačke kompanije ’’Enersus’’, ’’QLB Innovation’’ i ’’ HM-Unternehmensberatung ’’ zainteresovane su da ulažu u obnovljive vidove energije na teritoriji opštine Svrljig.

Solarna energija
Solarno polje ‚‚QLB Innovaition‚‚

Predstavnici gore navedenih kompanija, proteklog vikenda, sastali su se sa predsednikom opštine Svrljig, Milijom Miletićem, na preporuku italijanskih investitora iz kompanije ’’Gascom Balkan’’ , a na inicijativu prof.dr Čorbića iz Niša.

Naime, kompanija ’’Gascom Balkan’’ gradi solarnu elektranu u selu Tijovac i biće snаge 10 MW, а godišnje bi trebаlo dа proizvede oko 12 milionа KW/h električne energije. Čelnici ove kompanije preporučili su opštinu Svrljig, kao dobrog i pouzdanog partnera za saradnju, sa dosta potencijala koji zadovoljavaju uslove za snabdevanje obnovljivih izvora energije.

–       Uspostavili smo prvi kontakt sa predstavnicima gigantskih firmi iz Nemačke. Oni su veoma zainteresovani za Niš i Svrljig, jer to im je ciljna grupa, gde će ulagati u narednom periodu. Očekujemo nastavak pregovora do kraja meseca, a nadam se i uspešnu saradnju i dolazak novih investitora, samim tim i otvaranje novih radnih mesta za naše sugrađane, rekao je Miletić.

Reč je o ulaganju u alternativne vidove energije, odnosno dobijanje solarne energije, preko vetro generatora i bio mase.  Naime, kompanija ’’Enersus’’ je globаlnа nezаvisnа kompаnijа obnovljive energije i održivih projekаtа, ’’QLB Innovation’’ je kompanija koja se bavi razmenom i izradom sistema solarnih elektrana  i ’’ HM-Unternehmensberatung ’’ je kompanija koja se bavi distribucijom fotonaponskih sistema, što već govori o ozbiljnošću potencijalnih investitora.

Posle radnog sastanka

Činjenica je da rezultati ispitivanja ‘’Ruže vetrova’’ na teritoriji opštine Svrljig zadovoljavaju potrebe za realizaciju projekata vetro generatora, i samim tim, nakon eventualnog pozitivnog dogovora a onda i potisivanja ugovora, investitori mogu krenuti u izgradnju   vetro elektrane.  Takođe, sa trenutnim Italijanskim investitorima ‘’Gascom Balkan’’, Nemačke kompanije imaju izuzetno dobru saradnju, tako da je i to jedan od povoda zašto je baš Svrljig izabran, zaključeno je na sastanku.

Ono što je veoma interesantno je to da ove kompanije interesuje i poljoprivreda.  Žele da ulažu u inovaciju poljoprivredne proizvodnje. Zatim, interesuju se za firme koje su u stečaju,  jer žele da ih kupe potom privatizuju i krenu u rad, rekao je predsednik opštine Miletić, nakon sastanka i dodao da su oni vrlo ozbiljan konzorcijum iz Nemačke koji će investirati po svemu sudeći u Niš i Svrljig uz svesrdnu saradnju vlade i resornih ministarstava.

Do kraja meseca očekuje se poseta nemaca.

Sastanku su prisustvovali još Micahel Ellert, Karten Kenntoff i Heinrich Mues.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

4 Komentara

  • Страни окупатори покупити ће сав кајмак, а нама робовима остаће мрвице испод стола и наравно појединци су срећни а политичари стрпају лову джеп.

    • Halt!!! Partizanen…
      Sta je vama ljudi moji, necete poljoprivredu, necete da bar neka strana investicija DOPUZI u nasu varosicu!?! Sta je resenje po vama? Te penzije kojima se izdrzavamo vremenom ce nestati, da se svi oslonimo na socijalu, da radimo kod “uspesnih” lokalnih privrednika tek toliko da imamo za koricku od ‘lebac, nema kod njih ni te mrvice ispod stola… Sta je resenje?

    • A sta bi ti hteo prijatelju, da delis dividendu?

  • to su prazne price

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *