Rimska kupatila iz prvog veka

Broj pregleda

Nova otkrića nadomak Svrljiga učvršćuju pretpostavku arheologa da se tu nalazilo veliko rimsko naselje Timakum majus ( Timacum Maius) . Arheološka istraživanja koja finansira Ministarstvo kulture biće nastavljena na proleće, a pratiće ih i naučne publikacije.

rimljani
foto ilustracija

U ataru sela Niševac kod Svrljiga otkriveno je veliko rimsko kupatilo s kraja prvog i početka drugog veka. Terme se nalaze na dvesta metara od ranije iskopanih luksuznih objekata za stanovanje koji su, prema numizmatičkim nalazima, bili u upotrebi sve do četvrtog veka.
Vladimir Petrović, arheolog Balkanološkog instituta i rukovodilac istraživanja, kaže da su otkrili i trasu komunikacije u samom naselju i da svi ti nalazi,  put i objekti ukazuju na to da se radi o velikom rimskom naselju koje se prostiralo na površini od četiri do sedam hektara.

Objekti sa toplovodnim keramičkim cevima u zidovima i podovima najverovatnije su deo  naselja Timakum Majus, prve stanice na rimskom putu od Naisusa do Dunava. Antički put sa masivnim kamenim ivičnjacima koji prolazi kroz lokalitet deo je rimskog puta Naisus – Raciarija. Arheološka otkrića ovde sežu u još dublju prošlost.

foto rts
foto rts

„Ispod tog rimskog naselja otkrili smo i kuće paleobalkanskog naroda Tribala, koji je ovde živeo pre Rimljana. Rimljani, kada su osvojili ove regije, zatekli su paleobalkansko pleme koje je živelo u istom periodu kada i Iliri“, objašnjava Vojislav Filipović iz Arheološkog instituta.

Na čitavom lokalitetu pronađeno je mnoštvo novčića, delovi nakita, keramički i metalni predmeti. Kako Svrljig nema muzej, deo kolekcije izložen je u prostorijama biblioteke. Zbirka će biti prebačena u novu zgradu namenjenu muzeju koji će činiti celinu sa budućim arheo-parkom.

Marko Mladenović, opštinski većnik, kaže da ovo nije jedina iskopina i da ima još nalazišta u klisuri i preko puta:

– Sve ćemo to grupisati i nadam se da to bude veliki potencijal za turistički razvoj, kaže Mladenović.

Na širem području svrljiške opštine, na malim dubinama, nailazi se na ostatke kuća iz gvozdenog i bronzanog doba, a otkrivene su i nekropole iz praistorijskog perioda.

izvor: rts

Pročitajte i

Hram Sv. Ilija, selo Niševac, foto: Svrljiške novine

Sveti Ilija proslavljen u Niševcu

Danas je obeležen veliki hrišćanski praznik Sveti Ilija. Svrljižani i meštani Niševca ovaj dan proslavili su na dostojanstven način, po svim crkvenim običajima u obnovljenom

Fekalije, foto: FB

Iz septičke jame direktno pored puta…

Pored puta za selo Plužinu čitaoci portala ,,Svrljiške novine“ zatekli su meštane Niševca kako iz cisterne izbacuju fekalije odmah pored puta.  Meštani Plužine kažu da

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *