Broj pregleda

Rasterećenje privrede

Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić prisustvovao je vanrednoj sednici Stalne konferencije gradova i opština, povodom izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave i reforme naknada, taksi i drugih javnih prihoda od značaja za lokalnu samoupravu.

Stalna konferencija gradova i opstina

Povodom izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave i reforme naknada, taksi i drugih javnih prihoda od značaja za lokalnu samoupravu, u Stalnoj konferenciji gradova i opština – Savezu gradova i opština Srbije danas je održana vanredna sednica Predsedništva SKGO kojoj su, zbog važnosti teme, prisustvovali i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović.

Reč je o prvom zvaničnom susretu čelnika gradova i opština i aktuelnih ministara povodom reforme javnih prihoda.

Ovom prilikom predstavnici lokalnih vlasti i Vlade Republike Srbije razmenili su stavove i predloge koji se tiču pomenutih izmena. Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju, gradovi i opštine su podržali inicijativu Ministarstva za rasterećenje privrede, ali su apelovali da se kroz dijalog zajednički dođe do najpovoljnijih rešenja kako ne bi bio narušen rad lokalnih administracija.

Milija Miletic1

Na današnjem sastanku dotakli smo sve teme koje se tiču funkcionisanja lokalne samouprave. Konkretno, bilo je reči o ukidanju, odnosno gašenju taksi i naknada i reformama javnih prihoda. Jedan broj opštinskih i gradskih čelnika bio je protiv ovakvog predloga, ja sam svakako dao podršku ministru Dinkiću, prvenstveno zbog toga što je opština Svrljig u predhodnom periodu smanjila takse za firmarinu, upošljavanje nove radne snage ali i ostale takse, rekao je Miletić.

Postignut je dogovor da resorna ministarstva uvaže određene predloge Stalne konferencije gradova i opština koji se odnose na finansiranje lokalnih samouprava. Tim povodom Stalna konferencija gradova i opština dostaviće Ministarstvu finansija i privrede svoje predloge koji se tiču izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Detaljni predlozi SKGO javnosti će biti predočeni u najskorijem roku.

Pored predsednika opštine Svrljig, sastanku je prisustvovala i Vesnica Ilić-šef lokalne poreske administracije.

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Komentar

Your email address will not be published.