Gerontološki centar u Svrljigu

Najverovatnije, u ovoj godini opština Svrljig dobija gerontološki centar. Gerontološko-gerijatrijska ustanova služiće za zbrinjavanje odraslih i starih lica.

Nekadasnje porodiliste Svrljig

Reč je o projektu koji je iniciran iz Lokalne samouprave i biće realizovan uz pomoć nadležnih Ministarstava i donatorstva humanitarnih i nevladinih organizacija. Tim povodom, u kabinetu predsednika opštine Svrljig, održan je sastanak na temu formiranja Geronto-centra.

–  Ideja je da se za potrebe Geronto-centra, rekonstruiše paviljon Doma zdravlja iz starog kompleksa svrljiške bolnice, koji je sada neiskorišćen i zgrada se ruinira. Angažovan je arhitekta koji će dati idejno rešenje privođenja objekta novoj nameni. Inače, Svrljigu je više nego potrebna ovakva ustanova jer od petnaestak hiljada žitelja sa područja opštine oko 60 odsto stanovnika je starosti preko 60 godina. U selima su nam uglavnom staračka domaćinstva i medicinska nega i nadzor su im preko potrebni. Podaci pokazuju da trenutno sa našeg područja, u ovakvim centrima u Doljevcu, Knjaževcu i Nišu, imamo osamdesetak naših sugrađana. Pored Gerento- centra nastojaćemo da deo paviljona, rekonstruišemo za potrebe Udruženja osoba sa posebnim potrebama, kaže predsednik opštine Milija Miletić.

kod bolnice

Oformljen je i tim u kojem su pored opštine prisutni predstavnici centra za socijalni rad, direkcije za izgradnju grada i Doma zdravlja.

Inače, zgrada kraj Doma zdravlja nije slučajno odbrana. Pored neiskorišćenosti prostora, objekat je u blizini kuće Crvenog krsta gde narodna kuhinja, tu je Dom zdravlja i kej kraj svrljiškog Timoka. Samim tim logistička podrška je obezbeđena, od medicinske nege do ishrane i šetnje.

Najzad, na startu realizacije projekta jedan od glavnih nosilaca je Centar za socijalni rad ali će budući Gerontološki centar funkcionisati kao samostalna ustanova.

Povezano

4 Komentari

  • veoma pozitivna vest, pravi potez

  • imace drva bar im nece biti hladno,,

  • a da i ce da ima konkurs za zaposljavanje osoblja ili ce to biti tajno kao i do sada po politickoj osnosi

  • Marija pa objasni gde je do sada osoblje zaposljeno po politickoj osnovi,ja jos nisam cuo tj prvi put sad cujem od tebe

Komentar

Your email address will not be published.