Search
Close this search box.
Etno susreti
Broj pregleda

Brojni Svrljižani u Niškoj Banji

Podeli sa prijateljima:

Motive lokalnih tredicija, narodnog stvaralaštva i domaćih jela u banjskom parku izložilo je 70 učesnika iz svih krajeva Srbije i iz zemalja regiona. 

Etno susreti Niska Banja 2012

„Etno susreti“ ove godine obeležavaju, petu godinu postojanja. Posvećeni su negovanju i očuvanju etno tradicije i kulturne baštine naših naroda, u više oblasti, kao što su: domaća radinost, ručni radovi, zaboravljena jela, stari zanati, izložbe pčelinjih proizvoda, cveća, lekovitog bilja i drugih srodnih oblasti.

Svrljizani u Niskoj Banji

Štandove Svrljiga prvog dana posetili su predsednik opštine, Milija Miletić i direktor JKSP Svrljig, Igor Davidović. Učesnike ove manifestacije pozdravio je predsednik opštine Svrljig Milija Miletić.

Predsednik opstine Svrljig

Pozdravljam vas u ime opštine koja izdvaja najveća sredstva iz budžeta za selo i poljoprivredu i najviše pomaže u održavanje ovakvih manifestacija i negovanju tradicije. Pre nekoliko nedelja, održana je 7. privredno turistička manifestacija Belmužijada, i tom prilikom moji Svrljižani ugostili su blizu 50000 ljudi, kazao je Miletić na otvaranju ‚‚Etno susreta‚‚ u Niškoj Banji.

Etno Susreti NB

U dva dana, koliko je trajala ova manifestacija,  u banji je vrilo od izlagača iz svrljiškog kraja. Skoro svaki peti štand bio je sa inicijalima svrljiških sela i opštine Svrljig. U moru tradicionalnih jela, duboreza i narodnih nošnji, mesto su pronašli i mladi i njihove ideje. Parče onoga što bi moglo da postane srpska tradicija, Milan i Martin Mihajlović nazvali su “tornado čips”, a njihov štand bio je među najposećenijima.

Tornado cips

Naša sugrađanka Ivana Milanović  posetiocima Etno Susreta pokazala je da za umetnost nisu obavezni ni skupoceni materijali ni profesionalni alat. Sve što je potrebno su volja, papir i malo lepka.

papir

Susreti su održani u organizaciji Udruženje žena „KRUNA“ iz Niške Banje.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano