Etno susreti

Brojni Svrljižani u Niškoj Banji

Broj pregleda

Motive lokalnih tredicija, narodnog stvaralaštva i domaćih jela u banjskom parku izložilo je 70 učesnika iz svih krajeva Srbije i iz zemalja regiona. 

Etno susreti Niska Banja 2012

„Etno susreti“ ove godine obeležavaju, petu godinu postojanja. Posvećeni su negovanju i očuvanju etno tradicije i kulturne baštine naših naroda, u više oblasti, kao što su: domaća radinost, ručni radovi, zaboravljena jela, stari zanati, izložbe pčelinjih proizvoda, cveća, lekovitog bilja i drugih srodnih oblasti.

Svrljizani u Niskoj Banji

Štandove Svrljiga prvog dana posetili su predsednik opštine, Milija Miletić i direktor JKSP Svrljig, Igor Davidović. Učesnike ove manifestacije pozdravio je predsednik opštine Svrljig Milija Miletić.

Predsednik opstine Svrljig

Pozdravljam vas u ime opštine koja izdvaja najveća sredstva iz budžeta za selo i poljoprivredu i najviše pomaže u održavanje ovakvih manifestacija i negovanju tradicije. Pre nekoliko nedelja, održana je 7. privredno turistička manifestacija Belmužijada, i tom prilikom moji Svrljižani ugostili su blizu 50000 ljudi, kazao je Miletić na otvaranju ‚‚Etno susreta‚‚ u Niškoj Banji.

Etno Susreti NB

U dva dana, koliko je trajala ova manifestacija,  u banji je vrilo od izlagača iz svrljiškog kraja. Skoro svaki peti štand bio je sa inicijalima svrljiških sela i opštine Svrljig. U moru tradicionalnih jela, duboreza i narodnih nošnji, mesto su pronašli i mladi i njihove ideje. Parče onoga što bi moglo da postane srpska tradicija, Milan i Martin Mihajlović nazvali su „tornado čips“, a njihov štand bio je među najposećenijima.

Tornado cips

Naša sugrađanka Ivana Milanović  posetiocima Etno Susreta pokazala je da za umetnost nisu obavezni ni skupoceni materijali ni profesionalni alat. Sve što je potrebno su volja, papir i malo lepka.

papir

Susreti su održani u organizaciji Udruženje žena „KRUNA“ iz Niške Banje.

Pročitajte i

“Kad zamirišu jorgovani“ u Niškoj Banji

Predsednica opštine Svrljig Jelena Trifunović i narodni poslanik Milija Miletić posetili su manifestaciju “Kad zamirišu jorgovani“ koja je održana na šetalištu u Niškoj Banji. Na

Svrljižanka “Maxi domaćica“ meseca

Proteklog vikenda u Niškoj Banji održano je takmičenje za “Maxi domaćicu“ na kojem su svrljiške domaćice Sanela Mihajlović i Tatjana Videnović osvojile prvo i drugo

Svrljižani drugi na „Pihtijadi“

Najbolji recept na osmoj Pihtijadi u Niškoj Banji imala je ekipa iz Gadžinog Hana. Drugo mesto osvojili su takmičari iz Svrljiga, a treći je bilo domaće

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *