Search
Close this search box.
Broj pregleda

Sedma Belmužijada od 3. do 5. avgusta

Podeli sa prijateljima:

Ova sedma kulturna i privredno- turistička manifestacija održava se od 3. do 5. avgusta na stadionu Sportskog centra ‚‚Pastirište‚‚ u Svrljigu. Tim povodom danas je održana promocija ‚‚Belmužijade‚‚ i konferencija za novinare u Nišu.

Predsednik opstine Svrljig daje intervju

Predstojećeg vikenda u Svrljigu sve će biti u znaku belmuža. Organizatori očekuju da će ovo biti najposećenija Belmužijada do sada. A danas je kod niške tvrđave u Nišlijskoj mehani održana promocija ovog neodoljivog i sočnog specijaliteta koji se dobija iz kazana sa sirom.

Predsetavnici opštine Svrljig, predsednik Miletić i predsednica SO Svrljig, Jelena Trifunović, izjavili su danas da očekuju ogromnu posetu , te da ništa nije čudno da taj broj posetilaca premaši 50.000 u toku trajanja manifestacije.

[box] Očekujemo oko 50.000 ljudi iz zemlje i cele Evrope. Imamo oko hiljadu učesnika u programu. Pripremili smo veoma bogat muzičko-zabavni program i nezaobilazni izbor za najukusniji belmuž, kazao je Miletić. [/box]

Cudo iz kazana Belmuz

Kako je danas najavljeno pored posetilaca iz Srbije i okolnih republika bivše ‚‚Juge‚‚ , gde će ponajviše biti Slovenaca, najavili su se, u organizovanim grupama gosti iz Španije i Portugalije, Holandije i Nemačke, dok grci nastupaju u programu Belmužijade prvog i drugog dana.

Ekipe koje će učestvovati u spravljenju belmuža prevazilaze region, naglasila je Jelena Trifunović.

[box] Ove godine u trci za najbolji belmuž takmičiće se učesnici sa Stare planine, zapravo iz hotela ‚‚Stara planina‚‚ zatim iz Bele Palanke, Knjaževca i Niša, izjavila je predsednica SO Svrljig, Jelena Trifunović. [/box]

Takmičenje u spravljanju ,,belmuža,, samo je jedna od disciplina u kojoj će se takmičiti više stotina učesnika manifestacije. Uz izvorne pesme, folklor, smotru najlepših pastirica, takmičenje gajdaša.  Muzičko-zabavni program uveličan je koncertima estradnih zvezda – Ane Bekute, Adila i Saše Matića, koji će posetiocima učiniti boravak prijatnijim.

Majstori belmuza

Ukratko o receptu:

[box] Za dobar belmuž potreban je mladi obično kravlji sir, koji se meša u kazanu na tihoj vatri sve  dok se ne pojavi žuta tečnost. Tada je belmuž spreman objašnjava Zoran Mihajlović koji za sebe kaže da je majstor za belmuž.[/box]

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Nova era komfora na stadionu FK Svrljig

Podrška!

Sektor civilne zaštite u Svrljigu herojski se suprotstavio poplavama

Pokret za spas Svrljiga

MITIĆ: Moj savet im je da odmah napuste izborni proces (VIDEO)

Lokalni izbori

Proglašena lista RUSKE STRANKE pod rednim brojem 4

Milan Mihajlović

Predsednik SO Svrljig čestitao zaslužnima: Opština postaje još bolje mesto za život

Dobra vest!

MILETIĆ: HITNO IZVRŠITI REBALANS BUDŽETA KAKO BI SE POMOGLO POPLAVLJENIM DOMAĆINSTVIMA! (VIDEO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano