Svrljiške novine

Broj pregleda

Sv. Car Konstantin i Carica Jelena

Danas je proslavljena gradska slava Sv. Car Konstantin i Carica Jelena koja je se obeležava po datiranom zapisu od 1903.godine na imanju gde se danas nalazi svrljiški hram. 

Crkva Sv.Car Konstantin i Carica Jelena Svrljig

Po rečima Arhijerejskog namesnika jereja Strahinje Erakovića, danas je dupli praznik, pa je liturgija služena Prekonoškoj crkvi.
Liturgiju u Svrljigu služio je otac Sveta iz Zaječara.

Erakovic i Miletic ispred crkve u Svrljigu

– Drago mi je da je danas prisustvovao veliki broj ljudi  naših vernika, sa nama je danas i predsednik opštine Svrljig gospodin Milija i drugi visoki zvaničnici naše male ali skromne pravoslavne opštine, rekao je sveštenik Eraković.

Miletić je iskoristio priliku i svim Svrljižanima čestitao današnji dan, u nadi da ova godina bude rodna i blagorodna, kako na njivi tako i u kući.

Slava je obeležena i u selu Manojlica, na tridesetak kilometara od Svrljiga, gde je takođe služena liturgija a kasnije uz trubače, uživo muziku i narodni folklor nastavljeno je slavlje u blizini crkve.

Hram u Manojlici

Predsednik opštine Miletić, je u toku jutra prisustvovao jutarnjoj liturgiji u  Manojličkom hramu.

Liturgija u Manojlici

Danas je slava Sv. Car Konstantin i Carica Jelena i ujedno Sv. Trojica. Čestitam vam današnji dan, svima želim zdravlja, sreće i uspeha u daljem periodu, rekao je Miletić i dodao da će opština Svrljig posle obnove crkve u ovom selu nastaviti sa ulaganjem.

Hram Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene u Manojlici: 
Na mestu zvanom Zajednica,oko 1,5 km istočno od Manojlice,kraj rečice,a u podnožju šumovitog uzvišenja,smešten je,u prelepom ambijentu,hram Sv. cara Konstantina i carice Jelene.U ograđenoj porti mnogo zelenila i starih hrastova i borova.Hram je veših dimenzija.Poseduje veliku polukružnu apsidu,koja se pruža po čitavoj širini i visini hrama. 

 

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *