Search
Close this search box.
Broj pregleda

Veljković u pećini Samar

Podeli sa prijateljima:

Karavan džipova ‚‚Safari‚‚ kluba proputovao duž puta kroz netaknutu prirodu Banje Topilo, Leskovika, Cerjanske pećine, Popšičke pećine i danas popodne stigao u selo Kopajkošara, u neposrednoj blizini pećine Samar. U Kopajkošari danas boravio i sin poznatog spelologa Milutina Veljkovića. 

Danas u Kopajkosari

Brojne članove, sačekao je predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić, direktor JKSP Svrljig Igor Davidović, direktor JP Direkcije za izgradnju grada Srđan Đorđević i predsednik MZ sela Kopajkošara.

Docek u selu

Predsednik ‚‚Safari‚‚ kluba i organizator programa, Vlastimir Stanojević, kaže da je kroz program ‘’Katena Mundi – Via Militaris’’ odnosno obilazak oboda oko grada Niša, posećivanje najlepših prirodnih potencijala, obuhvaćen i deo svrljiške opštine.

Predsednik Safari kluba

–      Predstaviti najbolje turističke potencijale, kulturu i istoriju ovog kraja jeste i cilj našeg programa. Veoma mi je drago što sam danas ovde u Kopajkošari jer je ovo zaista turistički dragulj u našem kraju, rekao je Stanojević i dodao da očekuje veći odaziv turista posle njihovog dolaska.


Da je ovo veoma značajan pohod kroz svrljiške planine govori i to da je u Samar pećinu danas boravio sin Milutina Veljkovića, Aleksandar Veljković, , i sam veliki avanturista i ljubitelj prirode, koji je sa puno emocija govorio o značaju ovog mesta za njega.

Aleksandar Veljkovic

–      Ovde je moj otac postavio svetski rekord u dužini boravka u pećini od 463 dana. U to vreme ja sam imao dve ipo godine, bio sam dete, kaže Veljković i dodaje da je njegovom ocu boravak u Samar pećini obeležio čitav život i rad.

Veljkovic i predsednik MZ

Veljković kaže da se ogroman broj ljudi  interesuje za pećinu Samar, puno njih bi želelo da obiđe ovo mesto i upozna netaknutu prirodu svrljiškog kraja. Zbog velikog interesovanja, Samar bi svakako trebao da postane  svojevrstan spomenik kulture, odnosno istorijski spomenik, dodaje Veljković.

Predsednik Opstine Sa Aleksandor Veljkovicem

Predsednik MZ sela ističe da je sledeći poduhvat sela i opštine postavljanje biste gospodinu Milutini Veljkovići, jer je kako on kaže proslavio njihovo selo i za Kopajkošaru su čuli u celom svetu.

u pecini

Gosti su upoznati i sa ostalim svrljiškim potencijalima, predsednik Miletić, predložio je da se sledeći put obiđu bazen u Popšici, Manastir u Pirkovcu, Prekonoška pećina i ostale turističke destinacije u našoj opštini.

 

3 Responses

  1. Уз похвале за чланак који афирмише развој туризма у Сврљигу, не видим разлог због чега није наведено и име председника МЗ Копјкошаре који се функцијом помиње два пута.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Dobro došli

Kupališni kompleks “Bazeni Pastirište” otvoren za posetioce

CTKS Svrljig

KULTURA: 20. LIKOVNA KOLONIJA ,,ARS TIMACUM”

ZABAVA DO ZORE!

BOBAN ZDRAVKOVIĆ, DRAGANA MIRKOVIĆ I ZORANA MIĆANOVIĆ NA 18. BELMUŽIJADI

Vidimo se

Najava: 18. Belmužijada u Svrljigu prve nedelje avgusta

Javni poziv

Poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja do 8. jula

Na Vidovdan

Međunarodni festival folklora “Igra kolo kraj Timoka” u Svrljigu 28. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano