Search
Close this search box.
Broj pregleda

Ukinuta vanrednta situacija

Podeli sa prijateljima:

Posle 20 ledenih dana i  borbe sa smetovima, bez ijedne ljudske žrtve i veće materijalne štete, Svrljižani ukinuli Odluku o vanrednoj situaciji. Štab za delovanje u vanrednim situacijama opštine  Svrljig, doneo je danas Odluku da se vanredna situacija proglašena zbog jake zime i snežnih mećava ukine ali istovremeno i naložio operatvnom timu da se poveća budnost za odbranu od eventualnih poplava i klizišta.

centar grada

–         Posle dvadeset dana danonoćne borbe sa snežnom mećavom na temperaturama koje se danima nisu pomerale od dvadesetak stepeni ispod nule, na osnovu izveštaja sa terena u šta sam se i lično uverio i posle konsultacije sa članovima Štaba, odlučio sam da se ukine vanredna situacija na području naše opštine. Zadovoljstvo mi je da mogu da konstatujem da u ledenim danima, zahvaljujući maksimalnoj mobilnosti svih angažovanih službi na području naše opštine nismo imali ni jednu žrtvu, da smo naprotiv blagovremenim i bezbednim transportom iz zavejanih sela, doprineli da se dobiju dve bebe, te da smo uspeli da zbrinemo sve bolesne i iznemogle  sa sela u naš prihvatni centar u Svrljigu i da smo zaštitili imovinu naših žitelja. Vodili smo nepoštednu borbu sa zimom kakva se decenijama ne pamti u našem kraju, pa ni u Evropi reklo bi se. Nisam štedeo ni sebe ni svoje saradnike da se zaštite ljudski životi i imovina na ugroženim područjima i smatram da smo u svakom trenutku, uz pomoć Sektora za vanredne situacije MUP-a  Srbije i Okružnog štaba za vanredne situacije u Nišu te Vojske Srbije, bili na visini postavljenog zadatka i da smo ga na opšte zadovoljstvo uspešno obavili, ocenio je komandant Štaba za delovanje u vanrednim situacijama U Svrljigu i predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić.

 Predsednik Miletić je posebno istakao dobru saradnju i nesebično zalaganje vatrogasno spasilačke ekipe u Svrljigu na čelu sa Igorom Mihajlovićem, koja je intervenisala u pedesetak slučajeva spašavajući iz zavejanih sela, gde se često samo moglo pešice da stigne probijanjem kroz smetove višim od dva metara, i prenošenjem na nosila bolesnih, trudnica i iznemoglih, do Doma zdravlja u Svrljigu, gde su medicinski zbrinjavani ili transportovani u Niš.

Od  Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Svrljig je dobio pet tona dizel goriva za građevinske mašine angažovane na razčišćavanju snega, pakete sa hranom i ćebad, od Okružnog  štaba u Nišu pojačanje u mehanizaciji i spasiocima i od kompanije OMV novčane bonove u vrednosti od 500 000 dinara za gorivo.

  Zahvaljujući na pomoći, svima njima,  predsednik Miletić je istakao i nesebično zalaganje medicinskih ekipa  Doma zdravlja u Svrljigu i loklanog Centra za socijalni rad, koje su starim i bolesnim u zavejanim selima dostavljale lekove, hranu i ogrev. Kao jednu od  najaktivnijih aktivistkinja iz ovih ekipa predsednik je pohvailo Tanju  Lazarević, člana Opštinskog veća.

 Nesumnjiva je i zasluga vođe ekipe za razčiščavanje snežnih nanosa Igora Davidovića, direktora JKSP Svrljig, koji  za 20 dana angažovanja nije proveo u svom domu ni jedan dan niti je imao više od 24 sati sna i to uglavnom u buldožerima i grejderima na terenu.

   Najzad, predsednik Miletić je zahvalio i istakao značajan doprinos loklanih, regionalnih medija i predstavnika svih pisanih i elektronskih glasila koji su tokom vanredne situacije korektno i blagovremeno izveštavali o stanju na terenu.

    Opšta je ocena daje bitka sa snežnom i ledenom nemani uspešno dobijena , da je situacija normalizovana, ali da nema predaha i da se nastavlja mobilno stanje za odbranu od eventualnih poplava i klizišta.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano