Search
Close this search box.
Broj pregleda

Osnivanje Agro-Eko Uslužnog centra u centru

Podeli sa prijateljima:

Danas je u Nišu potpisa Ugovor o namenskoj donaciji, izmedđu Opštine Svrljig i LEDIB, programa Kraljevine Danske, namenjen podršci lokalno ekonomskom razvoju Balkana, fokusiran na razvoj sektora malih i srednjih preduzeća a u skladu sa bilateralnim sporazumom vlada Danske i Srbije. Ugovor su poptisali, gospodin Karsten Lund, direktor programa LEDIB u Srbiji i predsednik opštine Svrljig, Milija Miletić.

   Reč je naime o namenskoj donaciji od dva miliona i dve stotine hiljada dinara namenjenoj za realizaciju projekta ,,Osnivanje Agro-Eko Uslužnog centra,, u Svrljigu.

     –  To je ugovor o donaciji sredstava za pospešivanje razvoja sela i poljoprivrede. Na ovom projektu partner nam je pored LEDIBa kao donatora, slovenačka opština Šentjernej čija ćemo iskustva iskoristiti u cilju edukacije naših poljoprivrednika. Šta ćemo ustvari uraditi s ovim novcem?

Najpre ćemo renovirati objekat u centru Svrljiga u kome će biti formiran Agro-Eko centar tehnički i kadrovski opremljen. Ovaj centar preuzeće sve poslove koji su do sada obavljani u opštinskoj upravi. Tu će biti stručni ljudi koji će informisati poljoprivrednike i pomagati im da konkurišu za sredstva koja mogu namenski dobiti za određene projekte ili poslove u poljoprivredi, stočarstvu ili voćarstvu, iz lokalnog budžeta ili od pojedinih ministarstava. Potom ćemo pojačati kampanju na edukaciji poljoprivrednih proizvođača a u sklopu toga organizovaćemo posetu pedesetak naših žitelja Opštini Šentjernej, gde će oni moći na licu mesta da se upoznaju sa iskustvima i rezultatima poljoprivrede svojih kolega iz Slovenije, rekao je predsednik opštine Svrljig Milija Miletić, posle potpisivanja ugovora sa gospodinom Karstenom .

On je, odgovarajući na pitanja brojnih novinara koji su prisustvovali ovom svečanom činu, istakao da je težište razvoja svrljiške opštine poljoprivreda, kroz proizvodnju zdrave hrane ali i korišćenje svih ruralnih resursa u razvoju  seoskog, rekreativnog i lovnog turizma, potom stočarstva i voćarstva. Prema njegovim navodima znatni napori ulažu se i za oživljavanje posrnule privrede i očekuje se da se u narednoj godini posao obezbedi za nekoliko stotina Svrljižana.

   Inače, kada je reč o potpisivanju ugovora gospodin Karsten Lund je izrazio svoje veliko zadovoljstvo saradnjom Svrljiga i LEDIBa, posebno istačući ulogu partnerstva sa slovenačkom opštinom Šentjernej i ocenio da Svrljig kao opština ima velike potencijale koji pružaju mogućnost za razvoj poljoprivrede te se toga radi i pruža podrška donacijom za osnivanje Agro-Eko centra, koji će potpomoći celokupnom razvoju poljoprivrede.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

Ul. Ljubovačka

Prekid vodosnabdevanja

Neverovatno

Najveći broj požara u Srbiji ovog proleća evidentiran u Svrljigu

Nedelja

Zajednički koncert KUD ,,Svrljig” i KUD ,,Prekonoga”

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano