Svrljiške novine

Broj pregleda

Uređena prekonoška pećina

Miletic u akciji ciscenjaUjedinjena seljačka stranka je danas napravila radnu akciju u selu Prekonoga sa posebnim akcentom na čišćenje i uređivanje prilaza do prekonoške pećine.

U organizaciji mesnog odbora Ujedinjene seljačke stranke sela Prekonoga danas je urađen najveći posao u predelu oko prekonoške pećine, očišćeno je šiblje i grmlje, uređene su prilazne stepenice, uređen je ulaz i prvih desetak metara pećine.

Akciji je prisustvovalo tridesetak omladinaca iz sela Prekonoga koji su današnjim činom dali primer kako treba sačuvati svoje prirodno blago.

Prekonoška pećina je budućnost razvitka ovog sela i potencijalna turistička destinacija rekao je Miletić predsednik Ujedinjene seljačke stranke Srbije.

Miletić je pozvao donatore koji žele da učestvuju i ujedno pomognu svojim raspoloživim sredstvima kako u ovom tako  i u ostalim selima svrljiške opštine, jedan od donatora današnje akcije je Doo Radojković.

ociscene stepeniceCiscenje

_________________________________________________________________________________________________

O prekonoškoj pećini:

Ova pećina je istražena od strane Jovana Cvijića od tada potiču i prvi pisani podaci o njoj.
1958. Godine pećina je renovirana za turističke posete  a specijalno za posetu Obrenovića. Pronađeni su i značajni arheološki ostaci, jedan od njih je pećinski lav, čije se iskopine nalaze u muzeju u Beogradu. Takođe su otkriveni tragovi življenja najstarijeg paleolitskog čoveka. 

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

3 Komentara

  • “1958. Godine pećina je renovirana za turističke posete a specijalno za posetu Obrenovića.” – ma nije moguće da su baš Obrenovići te godine posetili pećinu?! Čitavih 55 godina posle Majskog prevrata?
    Renovirana pećina? Da nije možda krečeno unutra ili je napravljen neki novi stalaktit?

  • Pohvalicu inicijativu i predsednika tako se radi

  • opa bato SUPER

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *