Search
Close this search box.
Broj pregleda

Svrljiška folklorna grupa

Podeli sa prijateljima:

FolKlornaGrupaU sastavu kulturnog centra u Svrljigu već pune tri godine postoji i radi škola folklora koju uspešno vodi gospodin Dušan Živanović.

Folklor trenutno okuplja 102 člana a u protekle tri godine bilo blizu 1000 polaznika. Nastupe svrljiškog folklora do sada ste mogli da vidite na svim značajnijim i važnijim manifestacijama u našem gradu , u Tv emisiji „ Žikina Šarenica „ u ,Nišu, Doljevcu, Grkinji a ove godine folklor je imao i tri nastupa u Niškoj Banji na manifestaciji „ Banjsko Leto 2010“ gde je proglašen i najuspešnijim folklorom.

Prvog novembra ove godine po prvi put članovi svrljiškog folklora imaće nastup van granica Srbije i to u gradu Bregovu u Bugarskoj, u toku su pregovori za nastupe i u  Poljskoj,Makedoniji kao i u drugim zemljama.  U školi folklora trenutno ima 87 devojčica i 15 dečaka a sam folklor je podeljen u 6 grupa i to: tri grupe članova uzrasta od četiri godine do četvrtog razreda,  dve grupe od četvrtog do osmog razreda i jedna grupa od osmog razreda do učenika srednjih škola.

Članovi svrljiškog folklora uz nesebičnu pomoć gospodina Dušana Živanovića zalažu se da sačuvaju tradiciju,običaje i folklor našeg kraja da prezentuju svrljišku narodnu nošnju i pokažu kako se to pravilno igra ta nadaleko čuvena svrljiška rumenka kao i ostale igre iz Ponišavlja,Vojvodine,centralne Srbije,Vranja i Timočke Kraine. Na svojim nastupima članovi svrljiškog folklora igraju u sopstvenoj i originalnoj nošnji koju nabavljaju isključivo zahvaljujući sponzorima i mesečnoj članarini.

Inače u školi folklora ima mesta za sve najvažnije je da niste mlađi od  četiri godine  a stariji od dvadeset godina.

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano