Broj pregleda

Svrljiška folklorna grupa

FolKlornaGrupaU sastavu kulturnog centra u Svrljigu već pune tri godine postoji i radi škola folklora koju uspešno vodi gospodin Dušan Živanović.

Folklor trenutno okuplja 102 člana a u protekle tri godine bilo blizu 1000 polaznika. Nastupe svrljiškog folklora do sada ste mogli da vidite na svim značajnijim i važnijim manifestacijama u našem gradu , u Tv emisiji „ Žikina Šarenica „ u ,Nišu, Doljevcu, Grkinji a ove godine folklor je imao i tri nastupa u Niškoj Banji na manifestaciji „ Banjsko Leto 2010“ gde je proglašen i najuspešnijim folklorom.

Prvog novembra ove godine po prvi put članovi svrljiškog folklora imaće nastup van granica Srbije i to u gradu Bregovu u Bugarskoj, u toku su pregovori za nastupe i u  Poljskoj,Makedoniji kao i u drugim zemljama.  U školi folklora trenutno ima 87 devojčica i 15 dečaka a sam folklor je podeljen u 6 grupa i to: tri grupe članova uzrasta od četiri godine do četvrtog razreda,  dve grupe od četvrtog do osmog razreda i jedna grupa od osmog razreda do učenika srednjih škola.

Članovi svrljiškog folklora uz nesebičnu pomoć gospodina Dušana Živanovića zalažu se da sačuvaju tradiciju,običaje i folklor našeg kraja da prezentuju svrljišku narodnu nošnju i pokažu kako se to pravilno igra ta nadaleko čuvena svrljiška rumenka kao i ostale igre iz Ponišavlja,Vojvodine,centralne Srbije,Vranja i Timočke Kraine. Na svojim nastupima članovi svrljiškog folklora igraju u sopstvenoj i originalnoj nošnji koju nabavljaju isključivo zahvaljujući sponzorima i mesečnoj članarini.

Inače u školi folklora ima mesta za sve najvažnije je da niste mlađi od  četiri godine  a stariji od dvadeset godina.

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Jedan komentar

Komentar

Your email address will not be published.