Zvanično je počela žetva

Broj pregleda

kombajn zbozowy Danas su na područje Svrljiga stigli prvi kommbajni i zvanično je počela žetva.Računali smo da će žetva početi za nekoliko dana ali neki kombajneri su završili posao u Ponišavlju i Pomoravlju i odmah se odazvali našem pozivu da nastave žetvu u atarima naših sela. Julska žega je doprinela da se pšenica oslobodi vlage u klasu pa su prva četiri kombajna odmah prionula na posao u atarima sela Grbavče i Lalinac.

Nastojaćemo da dovedemo što više kombajnera i  žitarice sa dve hiljade hektara na području opštine prikupimo pre nego što nas kiša u tome omete . Uporedo sa početkom žetve u Grbavču i Lalincu,ka selima u brdovitijim predelima i tamo gde je bilo problema sa odronima,krenuli su buldožeri da izravnaju atarske puteve tako da kombajni mogu da stignu do svih parcela. Verujem da će žetva biti blagovremeno obavljena na opšte zadovoljstvo sviju nas,izjavio je predsednik opštine .

Tomislav Vasić član Štaba za žetvu,posle prvih požnjevenih površina procenjuje da će prihodi u proseku biti oko tri hiljade kilograma po hektaru-negde više ,negde manje,zavisno od  predela.On dodaje da su prvi kombajneri,na zadovoljstvo domaćina,prihvatili cenu od 10 000 i 12 000 dinara po hektaru,zavisno da li se samo žanje ili i balira, kako su želi i naplaćivali i u niškom kraju.Iz Štaba za žetvu obećavaju da se već do kraja sedmice može očekivati dolazak bar stotinak kombajna na područje Svrljiga što će pre svega doprineti da se letina prikupi na vreme i održi preporučena cena.

Pročitajte i

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *