Search
Close this search box.
Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine
Broj pregleda

Ovde izvire ‚‚voda za oči”

Podeli sa prijateljima:

U Labukovu kod Svrljiga, nedaleko od manastira Svetog Vaznesenja gospodjeg, poznatijeg kao Spasovdan, nalazi se izvor pijaće vode koja je, kako kažu meštani, dobra za oči.

Labukovo, pogled na selo, foto: S.M.
Labukovo, pogled na selo, foto: S.M.

Danas smo razgovarali sa meštanima u Labukovu, jeda od njih, Stanković Kostadin, kaže da su navodi oko izvorske vode koja je dobra i pomaže oko oboljenja očiju, tačni.

U ovom periodu trenutno vode ima veoma slabo, skoro pa da je nema uopšte. Najveći pritisak i izdašnost je u proleće, tada vam preporučujem da obavestite ljude da dođu, one koji imaju problem sa očima, jer ova voda je stvarno delotvorna, nekim čudom pomaže, a pomogla je mnogima, kaže Stanković.

O ovom izovru postoji jedna zanimljiva priča gde je jedna žiteljka koja je bukvalno ostala slepa kada je bila mala, umivanjem vodom sa spasovdanskog izvora povratila svoj vid, otuda i ime ,,voda za oči”.

Kada se govori o Labukovu, smatramo da je obaveza pomenuti i manastir Spasovdan koji je bio porušen do temelja, ali a uz pomoć vernika iz svih krajeva i Opštine Svrljig i blagosov patrijarha Irineja, njenu obnovu je od 2004. godine počeo iguman Varnava.

Manastir u Labukovu, Spasovdan, litija i slava
Manastir u Labukovu, Spasovdan, litija i slava

Manastir je poznat po tome da je pomogao mnogim parovima koji nisu mogli da imaju dece. Vernici su molitvama i iskrenošću prema ovoj svetinji kasnije dobijali svoj porod i ozdravljenje.

Najviše vernika na ovom mestu okupi se baš na manastirsku slavu Spasovdan. Tada, na taj dan, iz Pirkovca do Labukova se nosi litija, ljudi idu pešaka nekoliko kilometara, a kolonu uvek predvodi otac Varnava. Ovom događaju prisustvuje na hiljadu vernika iz cele Srbije i regiona, a na prelomi se i osveti na stotine slavskih kolača.

————————————————————————————————————————————–

NAJBLIŽI PUT: Preko Svrljiga do Stare planine 2Projekat ,,Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine” podržan je od strane Opštine Svrljig

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano