Search
Close this search box.
Broj pregleda

57.godina postojanja Doma zdravlja

Podeli sa prijateljima:

Obrachanje direktora IgnjatovichaDom zdravlja ,,Dr.Ljubinko Đorđević,, u Svrljigu obeležio je 14. septembra 57. godina svog postojanja.

U prisutvu predstavnika lokalne samouprave, ustanova i privrede, na prigodnoj svečanosti kolegama medicinskim radnicima obratio se direktor Doma zdravlja Aleksandar Ignjatović, specijalista opšte medicine.

Začeci zdravstvene službe u svrljiškom kraju javili su četrdesetih godina prošlog veka, 1946. godine u Svrljig je otvorena prva ambulanta sa dva lekara, dve medicinske sestre, višim zubarom i zubarskim tehničarom.

Sreska bolnica formirana je 14. septembra 1953. godine a 1956. godine počeo je da radi Dom narodnog zdravlja koji je 1958. godine preimenovan u Dom zdravlja ,,Dr.Ljubinko Đorđević,, što je i današnji naziv naše ustanove, podsetio je kolege na nastanak zdravstva u svrljiškom kraju direktor dr. Ignjatović .

Svrljiški Dom zdravlja danas, pored opšte prakse, ima niz specijalističkih službi poput kabineta interne medicine,  fizikalnu medicinu, medicinu rada ginekologiju, biohemijsku laboratoriju, pedijatriju, rengen kabinet i stomatologiju.

Prioritet u narednim zadacima nam je formiranje Hitne pomoći.

Toga radi adaptiramo deo postojećeg kompleksa za ovu službu. Već smo dobili jedno specijalno vozilo, popularno nazvano reanomobil a koristiće mo i sanitete iz postojećeg voznog parka . Na početku za rad u ovoj službi  angažovaćemo lekare i ostalo medicinsko osoblje iz postojeće kadrovske strukture.

Imamo odličnu saradnju i podršku opštinske vlasti ali i Ministarstva zdravlja i referentnih medicinskih ustanova Srbije i u toku su razgovori o donacijama i pomoći za obnavljanje medicinskih uređaja i nabavku novih aparata za bolju zdravstvenu zaštitu žitelja svrljiške opštine. Istovremeno nastojimo da ustanovu ojačano i kadrovski i u tom smislu imamo na specijalizaciji jednog pedijatra, rengenologa i internistu,  istakao je dr. Ignjatović.

Svrljiški Dom zdravlja trenutno ima 112 zaposlenih. Medicinsko osoblje Doma zdravlja u Svrljigu opslužuje i ambulante u Lalincu, Guševcu i Izvoru i zdravstvene stanice u još sedam sela.  Za sva ostala od ukupno 37 sela svrljiške opštine, kada je reč o zdravstvenoj zaštiti, brine patronažna služba.

PODRŠKA  OPŠTINE

Čestitajući vam praznik želim da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima ovdašnjeg Doma Zdravlja na dosdašnjem požrtvovanju i nesebićnom zalaganju i zaštiti zdravlja žitelja svrljiške opštine i širenju zdravstvene kulture među građanima.

Mi verujemo u vas a građani očekuju da zdravstvena zaštita bude efikasna kao i do sada. Da nivo usluga i efikasnost doma zdravlja budu pobojšani i viši , imate punu podršku lokalne samouprave kako kada je reč o opremljenosti tako i kadrovskom jačanju, obećao je predsednik opštine Svrljig, pozdravljajući okupljene na prigodnoj svečnoasti u Domu zdravlja.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano