Search
Close this search box.
Broj pregleda

Crkva posvećena Svetom Nikoli u Drajincu

Podeli sa prijateljima:

Crkva Svetog Nikole u selu Drajinac kod Svrljiga je novije gradnje. Crkva se nalazi u centru sela i sagrađena je 1938. godine.

Crkva je sagrađena u vizantijskom stilu, sa šestostranom tamburom i velikim ulaznim vratima sa dva stuba.

Crkva u Drajincu, foto: Svrljiške novine
Crkva u Drajincu, foto: Svrljiške novine

Živopisana je iste godine kada je i građena, daleke 1938. godine.

Ova svetinja nije građena na ostacima nekog starijeg sakralnog objekta, već, u porti Hrama, levo od ulaznih vrata, ukopan je stari krst, izrezan od kamena peštera, prema zapisu iz 1829. godine, a obnovljen, takođe, prema zapisu iz 1908. godine.


SVETI NIKOLA

Ruska ikona iz 16. veka na kojoj je prikazan sa Sveti Nikola sa scenama iz svog života. Ikona se čuva u Nacionalnom muzeju u Stoklolmu, Švedska. / Wikipedija
Ruska ikona iz 16. veka na kojoj je prikazan sa Sveti Nikola sa scenama iz svog života. Ikona se čuva u Nacionalnom muzeju u Stoklolmu, Švedska. / Wikipedija

Sveti Nikola (grč. Άγιος Νικόλαος; Patara, oko 270 — Mira, oko 345), u hrišćanstvu još poznat i kao Nikola Mirlikijski, Nikola Čudotvorac, svetac je u tradicionalnim crkvama, arhiepiskop Mire Likijske. U hrišćanstvu se poštuje kao čudotvorac, u istočnom hrišćanstvu još i kao zaštitnik putnika, zatvorenika i siromašnih, a u zapadnom hrišćanstvu još i kao zaštitnik gotovo svih slojeva društva, ali naročito djece.

Često se prikazuje sa mitrom na glavi, simbolom njegovog episkopstva. Sveti Nikola je dao osnovu za stavaranje lika Santa Kloza. Na osnovu njegovih žitija, u kojima se govori o poklonu Svetog Nikole za tri kćerke siromašnog čovjeka, proizašao je običaj darivanja za Božić. U porti crkve Sv. Nikole u gradu Miri, gde je su bile nekad njegove mošti, nalazi se statua sveca u liku “Božić Bate”, a uz nju prikladna vreća poklona sa dečijim likovima.

U drevnim žitijama Nikola Mirlikijsko obično se miješa sa Nikolom Patarskim zbog sličnih detalja u životima svetaca: oba su rodom iz Like, bili su arhiepiskopi i poštovani su kao svetitelji i čudotvroci. Ove sličnosti su dovele do pogrešnog zaključka koji je postojao mnogo stoljeća, a to da je u istoriji crkve postojao samo jedan Sveti Nikola Čudotvorac.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Nikola se praznuje 22. (9) maja (prenos moštiju), 19. (6) decembra (dan smrti). Četvrtak je prema sedmičnom krugu bogosluženja u Prvoslavnoj crkvi posvjećen Svetom Nikoli, kao i Svetim apostolima.


U Crkvi Sv. Nikole, krst o kojem smo govorili posvećen je upravo ovom svecu. Na dan Svetog Nikole narod iz ovog sela, ali i iz samog Svrljiga i okolnih zaseoka okupljao se na ovom mestu.

Podignut u zadnjim godinama turske vlasti, ovaj kamen-beleg predstavlja letopisnu istinu vremena u kome je nastao.


ČUDA: Ikona Sv. Nikole ležala na dnu mora 500 godina

Stavronikita, najmanji manastir na Svetoj Gori, pažnju privlači već svojim neobičnim položajem, na steni iznad mora, na istočnoj obali. Podigao ga je pre deset vekova monah Nikita, koji je rezao krstove, po čemu je manastir i poneo ime (Nikita od Krsta ili Stavronikita).

sveti nikola svrljigZdanje je preživelo burne vekove, obeležene pustošenjima i požarima. Ipak, temeljno je obnovljeno sredinom 16. veka zahvaljujući tadašnjem carigradskom patrijarhu. Baš prilikom njegove posete ribari su sa dna mora blizu manastira mrežom izvukli jednu neoštećenu ikonu.

Ispostavilo se da je to ikona Svetog Nikole, koja je u vodenim dubinama ležala preko pola milenijuma! Na svetiteljevo čelu na ikoni prirasla je ogromna školjka, čiji je trag vidljiv i dan danas.

Zbog čudesnog pronalaženja ikone, patrijarh je manastir posvetio Svetom Nikoli Čudotvorcu. Glavni hram je obogaćen divnim zidnim ikonam,a koje je slavni kritski umetnik Teofan, zajedno sa sinom Simeonom, uradio u slavu Svetog Nikole.

Izvor: Kurir.rs/ Crna.gora.me


Ovaj tekst je nastao u cilju promocije opštine Svrljig i crkvene opštine Svrljig kroz projekat koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano