Bista će biti urađena na osnovu lika Marije iz serije „Otpisani“ i postavljena u parku.

Foto Svet
Foto Svet

Glumica Zlata Petković, koja je preminula pre dve i po godine, uskoro će dobiti spomenik u svom rodnom gradu Svrljigu.

Bista s njenim likom biće urađena na osnovu uloge Marije iz serije „Otpisani“, a biće postavljena u gradskom parku.

Misica fotogeničnosti

– Inicijativu je podneo narodni poslanik Milija Miletić, ali nismo sigurni dokle se stiglo u realizaciji te ideje – rekli su za Kurir kratko iz Centra za turizam, kulturu i sport opštine Svrljig.

Zlata je, kako piše u njenoj biografiji, igrom slučaja rođena u Svrljigu 11. februara 1954. Njena majka bila je u poseti svekrvi, pao je veliki sneg, zavejao sve puteve i nije mogla da se vrati u Niš. Nakon jedne audicije 1970. ponuđeno joj je da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije, kada je izabrana za prvu pratilju.

Titula joj je omogućila da ode na svetski izbor u Tokio, gde je postala mis fotogeničnosti.

Na jakoj klasi

Akademiju je završila 1976, a kolege na klasi bili su joj Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski.

Prekretnica u njenom umetničkom životu bila je ponuda reditelja Aleksandra Đorđevića da zaigra ulogu Marije u “Povratku otpisanih“. Serija je oborila sve rekorde gledanosti, a Zlata je postala velika zvezda. Mnogo je igrala u pozorištu i na televiziji i snimila brojne pesme za decu. Poslednju ulogu imala je u seriji „Selo gori, a baba se češlja“. Zlata je preminula 22. novembra 2012. godine. Bila je udata za muzičara Sanju Ilića, s kojim je dobila sina Andreja.

(Info: Kurir)