Odlučeno

Za razvoj poljoprivrede 38 miliona dinara

Ukupan broj pregleda:

Glavna tačka osamnaeste sednice opštinskog Veća opštine Svrljig bila je davanje saglasnosti na predlog Programa rada i finasijskog plana Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede opštine Svrljig za 2013. godinu.

1

O izdvajanjima za poljoprivredu razgovarano je na Veću početkom januara, ali sada je potrebno da se novi plan prilagodi novom republičkom Zakonu o agraru, po kome neke subvencije sad pristižu iz republičkog fonda.

U skladu sa svojim mogućnostima, za razvoj poljoprivrede, kojoj se daje prednost i na republičlkom nivou, izdvajamo 38 miliona dinara. Opština će i dalje pomagati razvoj poljoprivrede subvencijama za novu mehanizaciju, opremu u registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, povećanje stočnog fonda, preuzimanjem kamata za kredit, osemenjavanje, za prozivgradnu zaštitu i uređenje atarskih puteva. Ja posebno insistiram na osiguranju stočnih grla i useva pošto je opština spremna da subvencionira do 60 odsto a Republika preostalih 40 odsto. Poljoprivrednik treba da se osigura i konkuriše kod nas i Republike za nadoknadu. To je u zajedničkom interesu jer su šteta pričinjene sušom, poplavama ili požarom, uvek višetruko veće i nenadoknadive. – rekao je predsednik Veća i opštine Svrljig, Milija Miletić.

Predlog programa rada i finasijskog plana Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede dostavljen je Ministarstvu za poljoprivredu koje će konačno dati zeleno svetlo za njegovu realizaciju.
Većnici su na današnjoj sednici razmatrali i usvojili Operativni plan odbrane od poplava za 2013. godinu i izvešataj o radu u prošloj godini kao i plan rada za 2013. godinu Opštinskog štaba za vanredne situacije i dali saglasnost na predlog Programa rada finasijskog plana Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Izvestilac po ovim tačkama, u ime Opštinske uprave bio je Nebojša Tričković.

1 Komentar

  1. Djosa

    23/02/2013 u 12:55

    Zar ne bese i prosle godine 38 miliona?

Pošaljite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *